Piala Dunia 2022 Berita

Sepanyol  mengecewakan dengan kemenangan Jepun yang menakjubkan dunia ketika Jerman tersingkir daripada Piala Dunia

Jepun menarik diri dan mengejutkan dunia dengan menewaskan juara kelas berat Sepanyol dalam kekecewaan Piala Dunia yang mendebarkan apabila juara empat kali itu disingkirkan daripada kejohanan itu.

Jepun mempamerkan aksi yang menakjubkan untuk memenangi perlawanan mereka menentang lawan yang dilihat sebagai salah satu pasukan kegemaran kejohanan di Piala Dunia FIFA 2022, menewaskan Sepanyol 2-1 dan mengesahkan tempat dalam Kumpulan 16, yang turut menyaksikan juara empat kali Jerman secara tidak senonoh. terhempas dari kejohanan.

Jerman telah meraih kemenangan 4-2 ke atas Costa Rica dalam perlawanan terakhir Kumpulan E mereka, yang masih tidak mencukupi kerana mereka tewas pada halangan pertama untuk kali kedua berturut-turut, hanya berjaya menduduki tempat ketiga dalam kedudukan pada hari Khamis, di belakang Sepanyol mengenai perbezaan gol, dengan Jepun mengungguli kumpulan.

Jika keputusan berakhir dengan Jepun sama ada seri 1-1 atau kalah, Jerman akan berjaya mengatasi perbezaan gol.

Ini adalah kali pertama dalam sejarah Piala Dunia mereka yang terkenal bahawa Jerman gagal memenangi mana-mana dua perlawanan kumpulan pertama mereka walaupun memperoleh kemenangan pada percubaan terakhir mereka. Mereka kini akan meninggalkan Qatar dengan kepala terkulai.

“Bagi saya secara peribadi ini adalah malapetaka yang mutlak,” kata penyerang Jerman Thomas Müller, 33, kepada ARD, mencadangkan dia kini akan bersara daripada bola sepak antarabangsa.

“Jika ini adalah perlawanan terakhir saya, saya ingin mengatakan beberapa perkataan kepada peminat kami yang telah menyokong saya selama bertahun-tahun. Saya sentiasa cuba meninggalkan hati saya di atas padang.”

Sepanyol kelihatan mengawal sepenuhnya pada separuh masa selepas mendahului menerusi tandukan awal Alvaro Morata.

Jepun mengubah keadaan dalam masa lima minit pada permulaan separuh masa kedua apabila pemain gantian Ritsu Doan menyamakan kedudukan sebelum Ao Tanaka menjaringkan gol lain.

Gol itu dibenarkan berdiri berikutan semakan VAR yang panjang selepas bola kelihatan terkeluar dari permainan.

Jepun, yang telah membuka kempen mereka dengan kemenangan mengejut menentang Jerman tetapi kemudian ditewaskan oleh Costa Rica, hampir merampas pendahuluan awal apabila Junya Ito merembat masuk ke jaringan sisi.

Apabila berita datang mengenai Jerman menjaringkan gol awal menentang Costa Rica, peminat Samurai Blue menjadi tenang, mencerminkan pasukan mereka di atas padang.

Terdapat aksi yang jarang berlaku di kawasan penalti Sepanyol sejurus selepas setengah jam apabila penjaga gol Unai Simon merenung bola terlalu lama, dan Daizen Maeda hampir memanfaatkan.

Sepanyol terus mendominasi penguasaan bola dan walaupun kelihatan hanya menunggu masa sebelum mereka akan membuka semula pertahanan Jepun, tiada lagi gol menjelang rehat.

Sepanyol ditangkap cuba bermain dari belakang apabila pemain sayap Freiburg, Doan mengambil bola di luar kotak penalti dan melakukan rembatan melepasi Simon, yang hanya mampu melepaskan bola ke sudut kiri atas.

Jepun menyempurnakan satu lagi perubahan yang menakjubkan apabila mendahului pada minit ke-51.
Doan sekali lagi terlibat apabila hantaran lintang rendahnya melepasi kotak enam ela dan ditepis masuk oleh Mitoma dari garisan gol di tiang jauh, dengan Tanaka mengikat bola ke rumah.

Pemeriksaan VAR yang panjang diikuti dan pegawai akhirnya memutuskan keseluruhan bola tidak melepasi garisan – satu keputusan yang mencetuskan kekecohan di kalangan peminat setia Samurai Blue yang kini gembira.

Jepun mencipta satu lagi pembukaan yang baik ketika berbaki 20 minit apabila Mitoma melanggar bahagian kiri dan melakukan hantaran ke tepi kotak penalti di mana Takuma Asano tiba dengan rentak, tetapi penyerang Bochum itu hanya mampu melebarkan rembatannya melebar.

Sepanyol menolak gol penyamaan dan penjaga gol Jepun Shuichi Gonda membuat reaksi bijak menyelamatkan untuk menolak rembatan rendah dari Asensio sebelum kemudian mengumpul rembatan sudut Dani Olmo di tiang dekat ketika Jepun meraikan satu lagi kemenangan luar biasa dan tempat ke 16 terakhir.

Mereka kini akan bertemu naib juara Kumpulan F Croatia pada pusingan seterusnya.