Liga Perdana Berita

Jurgen Klopp membuat kemasukan ‘pelik’ Liverpool selepas rekod kemenangan

Liverpool menyamai rekod Liga Perdana dengan kemenangan 9-0 ke atas Bournemouth di Anfield
Jurgen Klopp telah memberitahu peminat Liverpool untuk menikmati kemenangan 9-0 The Reds yang memecahkan rekod ke atas AFC Bournemouth, mengusik keputusan seperti itu tidak mungkin berlaku lagi apabila pasukannya bangkit dengan cara terbaik berikutan kekalahan malam Isnin kepada Manchester United.

Dua gol daripada Roberto Firmino dan Luis Diaz, bersama-sama dengan gol daripada Harvey Elliott, Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Fabio Carvalho dan gol sendiri Chris Mepham menyaksikan Liverpool merangkul sejarah Liga Perdana tertinggi mereka untuk menyamai rekod keseluruhan pertandingan.

Susulan daripada kekalahan di United, Klopp mengakui dia tidak melihat kemenangan sampai ke tahap sedemikian, tetapi gembira dengan cara pasukan memulakan permainan ketika mereka bangkit dengan cara yang tidak dapat dilupakan.

“9-0 adalah keputusan yang pelik. Ia tidak akan berlaku selalu,” akuinya kepada pemberita.

“Dengan gabungan cuaca yang kita alami hari ini, ia mungkin tidak akan berlaku lagi. Ia akan menjadi terlalu banyak kebetulan.

“Tetapi ia sangat penting. Ia diperlukan. Bukannya kami bekerja kurang dalam lapan minggu yang lalu. Kami semua berada dalam mood yang sangat baik. Kami sangat menyukai apa yang kami lihat pada kebanyakan masa, tetapi kemudian kami tidak mendapatnya di lapangan.

“Anda perlu memusingkan beberapa skru lain tetapi itulah tugasnya. Apabila ia berfungsi seperti hari ini, ia hebat. Semua orang patut meraikan hari ini. Jom keluar, selamat berhujung minggu. Hebat. Tetapi kami sudah sangat dekat dengan Newcastle. Hujung minggu yang sempurna.”

Dia menyambung: “Selepas perlawanan United, saya berkata betapa sukarnya untuk menjawab soalan. Jika saya melihat perkara positif dalam kekalahan 2-1 kepada United, orang fikir saya gila.

“Perlawanan ini lebih kepada kami, kami sepatutnya memenangi perlawanan ini. Saya tidak mengatakan itu tentang semua perlawanan menentang United. Permainan khusus ini kami benar-benar merasakan kami gagal. Terdapat sesuatu untuk dibina tetapi sukar untuk mendapatkannya daripada perkara seperti ini.

“Jadi adalah lebih baik untuk mengabaikannya sepenuhnya dan menggunakannya sebagai pengalaman negatif. Adakah kita melihatnya datang? Tidak. Baik minggu lepas mahupun hari ini tetapi bukan di luar dunia ini kita kalah di United 2-1, terutamanya apabila kita tidak bermain di peringkat tertinggi kita.

“Itu boleh berlaku dan berkemungkinan besar berlaku. Dan untuk hari ini saya mahukan permulaan yang kami tunjukkan. Kami tidak boleh memberi jaminan untuk hasil tetapi saya menjangkakan kami memberi jaminan untuk tahap prestasi. Hari ini kita mulakan.”