Liga Perdana Berita

Alan Shearer membuat kemasukan ‘menakutkan’ mengenai Liverpool selepas perjanjian musim panas

Alan Shearer telah bercakap mengenai Liverpool dan Mohamed Salah menjelang perlawanan pembukaan musim ini menentang Fulham.

Alan Shearer percaya Mohamed Salah menandatangani kontrak baharu dengan Liverpool adalah cadangan yang ‘menakutkan’ buat lawan.

Salah akhirnya menandatangani kontrak jangka panjang baharu dengan Liverpool pada Julai lalu selepas beberapa bulan ketidaktentuan mengenai masa depannya. Perjanjian penyerang itu telah ditetapkan untuk tamat pada musim panas 2023, namun, dia kini telah bersetuju dengan terma tiga tahun baharu untuk memberi komitmen pada masa depannya dengan kelab itu sehingga 2025.

ECHO memahami bahawa pemain berusia 30 tahun itu sememangnya akan memperoleh kurang daripada £400k seminggu, dengan perjanjian baharunya mendapat insentif yang besar supaya dia boleh memperoleh lebih banyak berdasarkan prestasi pemain. Salah telah menjaringkan 156 gol dalam 254 penampilan sejak menyertai Liverpool dari AS Roma pada musim panas 2017.

Salah menjadi sasaran Liverpool dalam kemenangan 3-1 Perisai Komuniti mereka ke atas Manchester City di stadium King Power Sabtu lepas. Dan menjelang perlawanan pembukaan Liverpool musim ini menentang Fulham esok, Shearer telah memuji kelab Anfield itu atas pencapaian ‘sangat besar’ dalam mengikat Salah dengan kontrak baharu.

“Liverpool juga mempunyai barisan yang berwajah baharu dengan Sadio Mane akan pergi dan Darwin Nunez menyertai Benfica,” tulisnya dalam ruangan BBC Sportnya.

“Tetapi saya tidak fikir serangan mereka akan menjadi kurang kuat berbanding musim lalu. Alasan besar untuk itu ialah Mohamed Salah menandatangani kontrak baharu, yang sememangnya besar untuk mereka dan akan menjadi beban besar di fikirannya juga.

“Kita mungkin melihat Salah bermain lebih baik sekarang, yang merupakan prospek yang menakutkan untuk pertahanan Liga Perdana. Tetapi saya masih fikir City akan mempunyai kelebihan pada penghujung musim ini.”