Liga Perdana Berita

Virgil van Dijk menghantar mesej “mengerikan” Erling Haaland sambil melepaskan amaran Mohamed Salah

Pemain pertahanan Liverpool Virgil van Dijk mendekati Erling Haaland semasa kemenangan pasukannya ke atas Manchester City dalam Perisai Komuniti ketika Mohamed Salah kelihatan seperti dirinya yang lama.

Van Dijk telah memberi amaran kepada pertahanan Liga Perdana Inggeris akan merasa “mengerikan” untuk bermain menentang Haaland. Haaland menyertai Manchester City dengan harga £51 juta selepas menjadi penyerang muda yang paling dicari dalam pasaran perpindahan. Penyerang City Haaland gagal menjaringkan gol menentang Liverpool dalam Perisai Komuniti tetapi van Dijk tidak ragu-ragu bahawa dia boleh menjadi kejayaan besar dalam Liga Perdana.

Pemain pertahanan Liverpool, van Dijk berkata: “Dia akan menjadikan kehidupan pemain pertahanan di England mengerikan! Dia begitu langsung. Dia mempunyai segala-galanya; dia boleh menanduk bola, dia pantas. Tetapi kami menghalangnya. Dia mempunyai satu peluang, dua peluang, tetapi selain itu kami melakukannya dengan baik bersama.

“Fokus sentiasa sama untuk setiap penyerang. Dia jelas mempunyai banyak kualiti yang boleh menyukarkan kehidupan pemain pertahanan. Saya tidak akan memberinya terlalu banyak nasihat!

“Tetapi jelas, dia akan tahu bahawa dia perlu memberi tumpuan kepada permainannya sendiri dan bukannya apa yang orang lain katakan. Terdapat tekanan ke atas pemain yang datang dengan tanda harga yang besar, tetapi apa yang boleh anda lakukan? Anda datang untuk beraksi , dan kelab membayar yuran perpindahan untuk anda. Anda hanya perlu bekerja, dan dalam kesnya cuba menjaringkan gol sebanyak mungkin. Itu sama untuk Darwin Nunez dalam kes kami.”

Haaland telah menjenamakan van Dijk sebagai “raksasa fizikal” pada masa lalu dan jelas penghormatan adalah bersama dan, walaupun bintang Norway itu kehilangan pengasuh lewat, pergerakan dan kepantasannya adalah luar biasa.

Van Dijk juga memberi amaran bahawa Mohamed Salah menunjukkan tanda-tanda bahawa dia kembali ke tahap terbaik apabila pertahanan Belanda itu membayangkan rakan sepasukannya telah terganggu oleh saga kontrak musim lalu sebelum penyerang Mesir itu akhirnya menandatangani perjanjian baharu £300,000 seminggu.

Van Dijk menambah: “Dia berada di bawah mikroskop sepanjang masa. Dia jelas menciptanya sendiri kerana dia seorang pemain yang bagus, tetapi dia menunjukkan konsistensi itu sepanjang masa.

Menjelang penghujung musim, mungkin April dan seterusnya, terdapat banyak perbincangan mengenai kontrak dan sebagainya. Kita semua manusia dan saya rasa itu sedikit sebanyak menjejaskannya. Tetapi dia masih menunjukkan tahap kualiti yang tinggi. Sekarang semuanya sudah diatur, dia bermain dengan fikiran yang bebas, dia gembira berada di sini dan saya rasa semua orang juga gembira!”

Sementara itu, ketua pengurus City, Pep Guardiola “tidak ragu-ragu” City akan bersedia untuk mempertahankan kejuaraan Liga Perdana mereka walaupun tewas kepada Liverpool. Guardiola menegaskan pasukannya “semakin dekat” dan memberi amaran buruk menjelang perlawanan pertama mereka di West Ham Ahad depan.

Bos City Guardiola berkata: “Tiada sebab untuk tidak yakin. Tiada sebab. Apa yang mereka lakukan, bukan sahaja dalam Liga Perdana, tetapi piala dan Eropah…

“Saya tidak tahu apa yang akan berlaku musim ini tetapi saya pasti saya mengenali mereka. Saya tidak mempunyai keraguan untuk satu saat. Kami kalah dalam perlawanan akhir yang kami lebih suka untuk menang tetapi menghormati pihak lawan dan kami tahu piawaian dan mencapai ini, mengekalkannya seperti biasa. Kami lebih rapat. Beberapa hari lalu kami bermain menentang Bayern dan melakukan persembahan yang sangat baik dan menentang Liverpool kami melakukan perkara yang sangat baik. Saya tidak merasakan bahawa kita jauh. Tetapi penghujung padang akan menentukan apa yang berlaku menentang West Ham dan Bournemouth. Ia akan menentukan tahap kita. Terdapat proses yang tidak akan sempurna, dan kami perlu membetulkan dan kami akan menambah baik.”

Guardiola juga menegaskan bahawa pemain baharu £45m Kalvin Phillips hanya memerlukan lebih banyak masa untuk menyesuaikan diri, setelah ditinggalkan di bangku simpanan ketika menentang Liverpool. Dia juga berdepan saingan hebat dengan Rodri, Bernardo Silva dan Ilkay Gundogan.

Guardiola menambah: “Dia mempunyai keyakinan. Dia bersedia untuk bermain. Dia hanya tiba tiga minggu lalu dan kami mempunyai Rodri, Bernardo dan Gundogan yang mengetahuinya. Tapi langkah demi langkah dia akan dapat. Dalam banyak perlawanan dia akan membantu kami.”