Liga Perdana Berita

Juventus memukau Manchester United selepas menjual Paul Pogba untk £90 juta enam dahulu

Kelab gergasi Itali, Juventus, nampaknya tidak mengalami sebarang kesukaran untuk mendapatkan semula Paul Pogba untuk kali kedua dan tanpa satu sen pun dibayar dalam proses kali ini selepas pemain tengah yang selalu layan diri itu menghabiskan servis kontraknya di Manchester United sehingga tamat sebelum pemergiannya dari kelab.

Juventus sedang pesat membangun untuk diri mereka sendiri reputasi sebagai raja perpindahan percuma dengan aksi terbaru mereka benar-benar luar biasa kerana pasukan raksasa yang berpangkalan di Turin telah berjaya mendapatkan pemenang Piala Dunia Perancis, Pogba ,secara percuma pada status Bosmannya. Kuasa-kuasa yang ada di kelab Itali itu akan tersenyum lebar untuk mendapatkan pemain tengah berbakat dengan bayaran tidak lebih daripada gajinya.

Laporan telah muncul bahawa kontrak antara Juventus dan Pogba sedia untuk ditandatangani apabila pemain itu kembali dari percutian musim panas dengan perjanjian itu dijangka diumumkan secara rasmi dalam tempoh dua minggu.

Kepulangan pemain tengah Perancis itu di Itali berlaku enam tahun selepas dia meninggalkan Juventus buat kali pertama dengan United mengawal kepulangannya selepas dia meninggalkan Red Devils pada 2012. Dia kemudian kembali ke Old Trafford dengan bayaran rekod dunia ketika itu sebanyak £90 juta pada 2016, yang mana melihat belon besar ditiup kemudian dengan udara panas, mencetuskan keterujaan yang besar bahawa dia pasti akan menjadi bintang yang bersinar untuk membantu United mengembalikan semula kegemilangan mereka. Sudah tentu, dia memainkan permainan itu, tetapi pastinya satu yang memenuhi tujuannya sendiri yang tidak diharapkan dan ditunggu oleh United.

Tindakan terdesak untuk membawa Pogba kembali ke kelab adalah salah satu yang menyaksikan pemenang Piala Dunia itu menjadi salah seorang pemain paling memecahbelahkan dalam Liga Perdana, menggunakan setiap peluang yang dia boleh di media antarabangsa untuk menarik perhatian untuk dirinya sendiri terutamanya semasa perlawanan antarabangsa. bola sepak. United kerap kali mengalami kekalahan dan malah dituduh oleh sesetengah pihak tidak melakukan cukup untuk membuka bakat pemain Perancis itu dengan gagal mengelilinginya dengan penambahan yang sama berbakat.

Walau bagaimanapun, walaupun itu seolah-olah gambaran umum, ia bagi orang lain adalah satu kes mudah Pogba yang gagal mencapai tahap usaha yang diperlukan dan pertengkaran terus berlarutan sepanjang tempoh keduanya dalam liga utama Inggeris.

Pogba kini akan kembali bermain di Serie A walaupun kali ini dengan obsesi yang mengaku sendiri untuk membuktikan, dengan merujuk kepada dokumentari Perdana Amazon baru-baru ini ‘The Pogumentary’, dengan kata-katanya sendiri yang mengecilkan hati: “Proses pemikiran saya adalah untuk tunjukkan kepada Manchester bahawa mereka melakukan kesilapan dalam menunggu untuk memberikan saya kontrak.”

“Dan untuk menunjukkan kepada kelab lain bahawa Manchester telah melakukan kesilapan kerana tidak menawarkan kontrak kepada saya,” tambahnya, dengan aksi balas dendam yang jelas dapat dilihat mematahkan semangat pendendam.

Mungkin ini menjadi satu-satunya cara untuk memotivasikan pemain yang menipu diri itu lagi untuk akhirnya mengumpul beberapa kemahiran bola sepak yang baik dalam musim Serie A akan datang untuk menyebabkan beberapa masalah di atas padang untuk saingan Juve.

Pemain berusia 29 tahun itu meninggalkan Manchester dengan prestasi yang jauh di bawah jangkaan, setelah mendapat cemuhan dan kritikan keras daripada banyak pihak yang meragui motifnya walaupun bukan kemahirannya. Legenda United, Roy Keane tidak pernah mengelak daripada mengkritik Pogba secara terbuka, tetapi boleh dikatakan ulasannya yang paling teruk apabila bercakap mengenai trofi yang belum dimenanginya.

“Saya fikir apabila Manchester United menandatangani Paul Pogba, ia bukan untuk bermain dalam Liga Europa atau untuk memenangi Piala Liga,” jelas Keane.

Tidak dinafikan perasaan janggal untuk melihat Pogba meninggalkan United dengan tidak lebih daripada sekadar Liga Europa dan Piala Liga untuk ditunjukkan untuk usahanya selama enam tahun. Sudah tentu tidak berbaloi dengan bayaran £90 juta, tetapi Juventus tidak akan berpeluang untuk mengadu tentang isu ini sekiranya dia tidak dapat menyampaikannya apabila dia memulakan semula dengan mereka kerana beban tanda harga tidak wujud untuknya kali ini pada Juventus – kerana dia telah menjadi pemain percuma, akhirnya.