Liga Perdana Berita

Apa yang difikirkan oleh sasaran Manchester City, Erling Haaland, mengenai Ole Gunnar Solskjaer dari Manchester United

Walaupun Manchester City akhir-akhir ini dikaitkan dengan sasaran Manchester United, Erling Haaland, minggu ini, ada kemungkinan kuat Old Trafford mungkin mempunyai kelebihan dalam perbincangan kerana adanya hubungan Norway.

The Manchester Evening News memahami Ole Gunnar Solskjaer dan pengarah bola sepak John Murtough tetap setuju bahawa Haaland harus menjadi sasaran jangka panjang kelab itu, namun, pemain muda itu juga telah memenangi penyokong dari pasukan elit Eropah yang lain.

Terdapat perincian baru yang menunjukkan bahawa City kemungkinan besar menjadi pelopor untuk menandatangani Haaland, kerana ketua Etihad dikatakan telah senaraikan pemain Norwegia dari Borussia Dortmund itu sebagai sasaran utama mereka, yang kemudian akan menyaksikan saingan Manchester United yang sengit segera terlibat dalam pertempuran untuk penyerang tengah itu.

Laporan itu juga mengatakan bahawa ejen Haaland, Mino Raiola, ‘akan mengadakan perbincangan’ dengan City mengenai perjanjian pada Januari.

Sejauh ini, United didakwa mempunyai kelebihan ketika melibatkan perbincangan untuk menandatangani Haaland kerana Solskjaer menikmati hubungan yang istimewa dengan pemain itu setelah berperanan dalam memberikan pemain muda Borussia Dortmund itu kesempatan untuk debut profesionalnya ketika dia menjadi pengurus di Molde empat tahun yang lalu di mana anak muda itu memulakan kariernya.

Dan apa pendapat Haaland mengenai Solskjaer di tengah berita perpindahan baru minggu ini?

“Dia telah memberi kesan besar pada hidup saya, baik sebagai orang dan sebagai pelatih,” kata Haaland pada Solskjaer pada Oktober 2019.

“Dia memenangi Liga Juara-Juara dan merupakan pemain yang sangat baik. Dia banyak mengajar saya. Saya bermimpi bermain untuk kelab terbaik di dunia sepanjang hidup saya dan saya sangat suka bola sepak Inggeris.”

Kekaguman jelas Haaland untuk Solskjaer berlaku, seperti yang dijelaskan oleh penyerang pada April 2020.

“Ketika saya melihat ke belakang, itu adalah masa yang sangat pelik, awal tahun 2018. Perlawanan [menentang SK Brann] entah bagaimana menjadi semacam titik tolak untuk karier saya, jika anda dapat mengatakannya seperti itu,” ingat Haaland.

“Sebelum perlawanan itu, Solskjaer dan saya melakukan beberapa latihan untuk menyelesaikan. Bukan sekadar melintasi. Saya ingat dia mengajar saya beberapa peraturan mudah; yang pertama, ada hubungan, bahawa saya tidak menggunakan terlalu banyak kekuatan dan cuba menghancurkan gawang atau penjaga gol dengan bola.

“Saya berfikir bahawa saya memikirkan untuk melakukan itu dan itu adalah sesuatu yang baru yang dia katakan kepada saya. Saya sedikit melatih perkara itu, tetapi tanpa menjaringkan gol.

“Tapi sekurang-kurangnya saya memilikinya setelah sesi latihan itu. Itu adalah sesuatu yang dia ajarkan kepada saya pada hari-hari sebelum perlawanan itu – dan dia telah banyak mengajar saya untuk menjadi tenang, dan berjaga-jaga dan sampai pada situasi di mana bola akan datang.

“Ini kemudian anda berpeluang menjaringkan gol. Dia berhak mendapat banyak penghargaan untuk mengajar saya hal itu.”

Solskjaer sendiri tidak menunjukkan keraguan dalam menjawab soalan mengenai Haaland, baik, dengan suka bercakap mengenai tuduhan mantannya baru-baru ini pada Februari tahun ini.

“Apabila anda mempunyai anak dan pemain sebagai pelatih, anda mengikutinya dan saya terus berhubungan dengan Erling,” kata Solskjaer.

“Senang melihat dia menjadi pemain yang pernah menjadi dan [bagaimana] dia berusaha untuk terus meningkat sepanjang masa. Senang melihat dia menjadi pemain yang telah menjadi dan [bagaimana] dia berusaha untuk terus meningkat sepanjang masa.

Dia pemain Dortmund – kami hanya berharap dia berada di sana dan mari kita lihat kehidupan apa yang akan dibawa kemudian hari.”

Walau bagaimana pun, ada satu lagi orang yang berperanan penting dalam situasi ini – Mino Raiola, ejen Haaland. Telah lama diketahui bahawa dia memang tidak bersenang hati dengan bos United olih sebab perkembangan diantara mereka dahulu yang melibatkan Paul Pogba, yang mengakibatkan banyak kerumitan dan perselisehan untuk warga Itali itu dan pengurus United.

Pengaruh Raiola atas Haaland tidak bolih di perkecilkandan ini berkemungkinan besar bolih mengurangkan peluang United untuk menandatangani Haaland.