Malaysia Berita

Pertahanan rapuh, serangan tumpul punca Malaysia tewas 4-0 kepada Jordan

Kesilapan mudah yang dilakukan barisan pertahanan menjadi punca utama skuad kebangsaan dihukum apabila tewas 4-0 kepada Jordan dalam perlawanan persahabatan antarabangsa di Amman, Jordan malam tadi.

Pada mulanya, skuad kendalian Tan Cheng Hoe beraksi dengan baik pada 30 minit pertama perlawanan apabila mudah mengekang asakan Jordan yang dilihat lebih menguasai perlawanan.

Namun, Malaysia dikejutkan oleh serangan pantas Jordan apabila hantaran Ehsan Hadad dari sebelah kanan gagal dikeluarkan oleh Irfan Zakaria, sebaliknya bola itu disudahkan oleh Ali Olwan pada minit ke-34, gol pendahuluan buat Jordan.

Beberapa minit kemudian, Malaysia sekali lagi dikejutkan dengan kerapuhan benteng pertahanan apabila kapten pasukan Aidil Zafuan Abd Radzak bertembung dengan Khairulazhan yang sepatutnya mengutip bola sebaliknya bola itu jatuh di kaki Odai Al-Saify, yang mudah menolak masuk gol kedua tuan rumah pada minit ke-42.

Sepatutnya, Malaysia perlu beraksi lebih baik pada separuh masa kedua, tetapi nampaknya ia menjadi lebih parah.

Irfan Zakaria sepatutnya boleh mengeluarkan bola dengan mudah tetapi tandukannya menyebabkan bola itu menghala ke arah belakang dan mudah disambar oleh Ali untuk gol kedua peribadinya pada minit ke-47.

Tiga minit kemudian, barisan pertahanan Malaysia sekali lagi ditembusi pasukan Jordan apabila lorongan Mousa Suleiman disudahkan oleh Ali Olwan yang menjaringkan hatrik.

Kemasukan beberapa pemain muda seperti Mukhairi Ajmal, Luqman Hakim Shamsudin dan Quentin Cheng memberi nafas baharu kepada barisan serangan tetapi keputusan kekal hingga tamat perlawanan.

Malaysia akan menamatkan perlawanan persahabatan berdepan Uzbekistan di Stadium Antarabangsa Amman, Sabtu ini.