Ligue 1 Berita

PSG tidak menyesal dengan keputusan untuk memecat Thomas Tuchel

Paris Saint-Germain mencipta sedikit kemerosotan ketika mereka memutuskan tahun lalu untuk berpisah dengan pengurus mereka, Thomas Tuchel, walaupun taktik Jerman itu telah memimpin kelab ibukota ke penampilan terakhir Liga Juara-Juara UEFA untuk pertama kali.

Pasukan Ligue 1 memberikan Tuchel kertas pemecatannya pada waktu cuti dan tidak mengambil masa yang lama untuk melantik bekas pengurus Tottenham Hotspur, Mauricio Pochettino untuk menggantikannya, yang juga pernah bermain untuk kelab pada tahun-tahun sdahulu. Sementara itu, tahap pengangguran Tuchel tidak bertahan lama ketika Chelsea mendapatkannya dengan pantas untuk menggantikan Frank Lampard setelah bekas legenda Blues itu dipecat dari Stamford Bridge.

Chelsea akhirnya melonjak ke depan untuk memenangi Liga Juara-Juara sementara PSG tersingkir di separuh akhir ke Manchester City. Walaupun The Blues memperoleh hadiah utama Eropah, Le Parisien (melalui Le10Sport) melaporkan bahawa kelab ibukota itu bersikeras tidak menyesal mengenai keputusan awalnya untuk memecatkan pengurs Jerman mereka.

Media Perancis itu juga menegaskan bahawa kebanyakan pemain dalam skuad PSG pada masa itu merasa seolah-olah Tuchel telah kehilangan minat dalam pekerjaannya, dengan lebih terperinci bahawa Tuchel diduga membiarkan pemain memotong sudut dan mengelakkan pertanggungjawab mereka, dan skuad telah bosan dengan sikap pengurus Jerman itu.

Nampaknya, sebaliknya, Pochettino lebih fleksibel walaupun sangat ketat dari segi profesional, yang  lebih dihargai oleh pasukan. Nampaknya Tuchel lebih mementingkan aspek taktikal daripada pengurusan manusia.