eropah Berita

Zlatan Ibrahimovic menganggap dirinya ‘pemain terbaik di dunia’ dan setaraf dengan Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi

Pemain Sweden dan AC Milan, Zlatan Ibrahimovic, percaya dia pemain terhebat di dunia dan harus dianggap setara dengan Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi.

Penyerang Sweden berusia 39 tahun itu telah menikmati umur panjang karier yang sangat berjaya di sembilan kelab di tujuh negara, menjaringkan 502 gol.

Namun, walaupun tidak pernah memenangi Liga Juara-Juara dan penghormatan Ballon d’Or – yang dimenangi oleh Ronaldo dan Messi berbanyak kali – Ibrahimovic mengatakan bahawa dia tidak seharusnya dianggap lebih rendah daripada mereka.

“Sekiranya anda bercakap tentang kualiti intrinsik, saya tidak kurang dari mereka,” katanya kepada majalah France Football.

“Sekiranya anda melihat trofi … ya, saya tidak memenangi Liga Juara-Juara.

“Tetapi saya tidak tahu bagaimana anda menghitungnya. Saya tidak terobsesi dengannya kerana apabila anda melakukan perkara baik secara kolektif, individu itu mengikutinya. Individu tidak boleh menjadi baik jika kolektifnya tidak baik.

“[Adakah] saya terlepas Ballon d’Or? Tidak, Ballon d’Or yang merindui saya! Jauh di lubuk hati, saya rasa saya pemain terbaik di dunia.

“Saya rasa tidak relevan untuk membandingkan pemain antara satu sama lain. Setiap orang telah bermain dalam generasi mereka, dengan rakan sepasukan yang berbeza … [sukar] dibandingkan. Saya rasa setiap orang mempunyai kisah mereka dan harus menghadapinya.”

Walaupun pernah bermain untuk pasukan seperti Juventus, Inter Milan, AC Milan, Barcelona, ​​Paris Saint-Germain dan Manchester United, kejayaan Liga Juara-Juara selalu mengelakkan Ibrahimovic.

AC Milan akan bermain di pertandingan teratas Eropah musim ini untuk pertama kalinya sejak 2013-14, dan ini mungkin merupakan peluang terakhir Ibrahimovic untuk memenanginya ketika dia menghampiri 40 dan cepat kehilangan peluang.

Mereka telah digandingkan dengan Atletico Madrid, Liverpool dan Porto dalam kumpulan yang sukar.