Berita

Jack Grealish diberi tekanan untuk memaksa pemergian dari Aston Villa 

Pemain tengah bintang Aston Villa, Jack Grealish, mempunyai keputusan penting mengenai masa depannya menjelang musim Liga Perdana yang baru.

Tidak ada cara untuk menghentikan Grealish menjauhkan diri dari Aston Villa musim panas ini walaupun terdapat ketidakpastian mengenai masa depannya ketika permintaan pemain tengah berusia 25 tahun itu meningkat dengan pesat dan telah menarik minat kelab seperti Manchester City dan Arsenal di jendela perpindahan.

City difahamkan mengutamakan Grealish – dipercayai bernilai sekitar £100 juta – sebagai salah satu daripada dua sasaran utama mereka, bersama dengan Harry Kane.

Sama ada bintang Villa itu memutuskan untuk terus berada di kelab masa mudanya atau jika dia akan mencari cabaran baru menjelang musim baru sekarang masih belum dapat dilihat.

Mantan pemain tengah Liverpool dan England, Danny Murphy, berpendapat bahawa peluang untuk melakukan gerakan seperti itu mungkin tidak akan mengundang Grealish lagi, sambil menambah bahawa pemain tengah berbakat itu harus “proaktif” jika dia ingin memaksa keluar.

“Jack boleh melakukan apa yang dia suka,” kata Murphy di talkSPORT.

“Dia boleh mengetuk pintu dan berkata,”Saya mahu pergi sekarang dan memenangi trofi dan bermain di Liga Juara-Juara.”

“Dia adalah harta panas pada masa ini, dia berada di puncak kekuatannya dan masalahnya, dalam bola sepak, sangat sukar untuk mempunyai pandangan jangka panjang sebagai pemain.

“Secara amnya anda dinasihati dengan pesan yang konsisten, mengambil apa yang anda boleh ketika anda boleh kerana anda tidak tahu bahawa dalam setahun anda dapat melakukan lutut, anda boleh mengalami penurunan bentuk, Jack Grealish tiba-tiba bernilai 90 atau 100 juta,” tambah Murphy.

“Dia mungkin tidak mendapat peluang di Man City lagi, jadi sebenarnya, Jack tidak perlu duduk tegak jika dia ingin bergerak, dia harus proaktif.”

Grealish menandatangani kontrak baru di Villa pada bulan September ketika pasukan Dean Smith berusaha menangkis minat luar.