LaLiga Berita

Koeman membincangkan masa depan Lionel Messi setelah kekalahan Barcelona yang jijik kepada Celta Vigo

Soalan utama – adakah ini permainan Barca terakhir untuk kapten di Camp Nou?

Bos Blaugrana yang tersekat, Ronald Koeman, bercakap mengenai masa depan kapten mereka Lionel Messi setelah kekalahan 2-1 yang mengecewakan kepada Celta Vigo di La Liga.

Messi sekali lagi menjadi cemerlang dan menjaringkan gol ke-30nya liga musim ini untuk membuka jaringan tetapi masih belum cukup kerana dia kelihatan seperti pasukan seorang sementara pelawat menang dengan berkat gol Santi Mina.

Koeman ditanya setelah pertandingan adakah itu permainan terakhir Messi di Camp Nou dan pelatih yang kelihatan bingung itu terlalu ingin bersujud di depan Messi dengan putus asa.

“Saya harap bukan kerana saya fikir [menentang Celta] dia menunjukkan kesanannya dan bahawa dia masih yang terbaik di dunia,” katanya.

“Tidak mungkin bermain tanpa dia. Tetapi Leo sendiri tidak cukup dan untuk memenangi lebih banyak permainan dan memperoleh lebih banyak mata, kami memerlukan lebih banyak pemain untuk menjaringkan gol.

“Leo menjaringkan 30 gol dan memenangi kami banyak mata. Tetapi [masa depannya] adalah persoalan untuknya. Bagi saya dan kelab, kami harap dia kekal. Kerana jika tidak ada Leo, kami mempunyai keraguan tentang siapa yang akan menjaringkan gol.”

Messi sebelumnya mengatakan bahawa dia akan menunggu hingga akhir musim untuk membuat keputusan dan masa kian cepat habis. Barca memainkan perlawanan terakhir mereka pada hari Ahad menentang Eibar yang terdegradasi dalam apa yang mungkin menjadi perlawanan terakhir kapten jika dia tidak memperbaharui kontraknya.

Telah ada optimisme yang kuat – dengan dada yang membengkak, terutama Koeman – setelah kemenangan Copa del Rey bahawa Messi akan terus bertahan tetapi penghujung musim yang mengecewakan oleh Blaugrana dapat memberi kesan buruk pada pemikiran kapten yang jauh lebih drastik daripada kekalahan Liga Sepanyol dan Liga Juara-Juara.

Tidak perlu dikatakan, perkembangan yang akan segera berlaku pasti memberi kesan besar pada masa depan Koeman ketika tekanan terus menumpuk kepada pelatih Belanda itu.