LaLiga Berita

Barcelona mungkin baru saja kehilangan La Liga setelah mengecewakan Levante

Atletico Madrid kini memiliki peluang untuk meningkatkan keunggulan mereka dengan empat mata dengan hanya tinggal dua perlawanan setelah Barcelona yang tergendala merosot untuk pertandingan kedua berturut-turut di LaLiga.

Harapan gelaran mereka kini terancam serius setelah diikat seri 3-3 di Levante pada hari Selasa walaupun mendahului 2-0 pada mulanya.

Pasukan Catalan telah menjatuhkan dua titik penting tanpa henti ketika seri menentang pemimpin Atletico Madrid pada hari Sabtu.

Barcelona mengembara ke Estadi Ciutat de Valencia dengan harapan optimis setelah saingan kejuaraan, Real Madrid gagal merebut kedudukan teratas kerana seri menentang Sevilla pada hari Ahad. Dengan cara yang sama, Barcelona juga gagal memanfaatkan situasi itu walaupun mendahului 2-0 pada separuh masa pertama.

Jimat Barca, Lionel Messi, dan Pedri menjaringkan dua gol untuk Barcelona sebelum Levante menyamakan kedudukan dengan sepasang gol mereka sendiri pada permulaan babak kedua. Ousmane Dembele kemudian merebut kembali kedudukan Barcelona pada minit ke-64. Namun, pasukan Catalan tidak dapat mengekalkan kelebihan mereka kerana pemain gantian, Sergio Leon, menjaringkan gol penyamaan untuk pasukan tuan rumah.

Kekalahan itu bermakna bahawa Barcelona secara tidak sengaja mensia-siakan empat mata dalam dua perlawanan terakhir mereka yang boleh menjadi perbezaan penting antara mereka dan Atletico Madrid sekiranya pendahulu menang menentang Real Sociedad pada hari Rabu. Ini juga bermaksud bahawa Real Madrid berpeluang merebut tempat kedua di atas meja.

Jurulatih Barca, Ronald Koeman, kini tiba-tiba menjadi lemah lembut dan mengakui bahawa dia sekarang merasa dia mungkin dipecatkan setelah seri dua kali berturut-turut pada saat yang sangat penting ini dalam musim bila kemenangan paling penting.

Barcelona berkesan pada babak pertama tetapi Levante bangkit dari tidur mereka dan menguasai babak kedua. Pada akhirnya, keputusan seri 3-3 adalah yang mungkin menggalahkan Barcelona, ​​dan mereka mungkin telah memberikan gelaran kepada Atletico Madrid.

Walau apa pun, seperti yang terbukti dalam seminggu terakhir, apa pun masih boleh berlaku dan mana-mana empat pasukan teratas masih berpeluang menjulang piala. Pemain kelihatan keletihan selain banyak yang cedera.

Tinggal untuk dilihat siapa yang akan dapat keluar dari borak dan muncul sebagai pemenang dalam salah satu musim La Liga yang paling kuat dipertandingkan dalam sejarah baru-baru ini.