LaLiga Berita

Kemas kini kontrak legenda Barcelona Xavi mengancam kedudukan Ronald Koeman

Meskipun telah mengatasi kebanyakan kesukaran yang nampaknya tidak dapat diatasi di Barca musim ini, perkembangan di Timur Tengah dalam waktu dekat mungkin mencancam masa depan bos Barcelona Ronald Koeman.

Perkembangan terkini di Timur Tengah tidak lama lagi dapat melihat kedudukan Koeman sebagai pengurus Barcelona dalam keadaan terancam berikutan pelatih Belanda itu telah mengalami musim bergolak yang memimpin Barca di dalam dan di luar padang bersama gergasi Sepanyol.

Musim ini dimulakan dengan desas-desus dan spekulasi mengenai masa depan Lionel Messi, yang ketika itu tidak senang dan dilaporkan bersedia untuk berpindah dari kelab yang dia bintangi sejak 2004. Messi bagaimanapun tetap bertahan di Barca walaupun masih belum memperbaharui kontraknya sekarang yang akan habis pada musim panas ini.

Kesan kewangan dari wabak koronavirus juga membawa kerugian besar kepada kelab, yang mengumumkan kerugian sebanyak £88 juta pada bulan Oktober.
Di lapangan juga perkembangan tidak berjalan dengan lancar, dengan kekalahan 4-1 oleh Paris Saint-Germain di Camp Nou pada bulan Februari merupakan satu tampalan ke muka Koeman. Barca kemudian tersingkir dari Liga Juara-Juara pada peringkat 16 terakhir oleh PSG pada perlawanan kedua dan hasilnya menyebabkan peminat Barca menginginkan Koeman dipecat.

Namun, mantan bos Southampton dan Everton yang bertahan dalam serangan itu telah pun berjaya menghasilkan keputusan dalam beberapa bulan terakhir, mendorong Barcelona kembali ke perlumbaan gelaran La Liga, dengan Blaugrana telah kehilangan hanya dua dari 24 liga terakhir mereka permainan sejak pertengahan Disember dan kini berada di tangga ketiga, kedudukan bersama dengan Real Madrid dan dua mata di belakang pendahulu Atletico Madrid, dengan tiga perlawanan untuk dimainkan.

Kemudian muncul perubahan besar dengan kemenangan gemilang Joan Laporta dalam perlumbaan presiden untuk mendapatkan penggal kedua sebagai ketua kelab, yang menyaksikan perbincangan beralih ke arah masa depan dengan optimis, dengan rancangan Barca untuk menggunci jendela perpindahan musim panas untuk pembinaan semula pasukan dan kelab .

Eurosport membawa berita yang menggembirakan dengan laporannya baru-baru ini bahawa jimat dan kapten kelab, Messi, bersedia menandatangani kontrak Barca baru dan menerima potongan gaji, dengan syarat kelab itu berkomitmen untuk melaksanakan cita-cita di jendela perpindahan dan tidak hanya meniupkan belon dengan janji-janji hangat.

Nampaknya Barcelona sekarang dengan cemas berusaha untuk melakukan hal itu, dengan Sport melaporkan bahawa mereka telah menghasilkan senarai keinginan dengan enam orang untuk musim panas, yang merangkumi Erling Haaland dari Borussia Dortmund, pasangan Manchester City, Sergio Aguero dan Eric Garcia, Lyon Memphis Depay dari Lyon , Penyerang Inter Milan, Lautaro Martinez dan pemain tengah Liverpool, Gini Wijnaldum. Senarai yang paling mengagumkan, tidak kurang juga.

Koeman sendiri telah mengendalikan pasangan Belanda, Depay dan Wijnaldum, dan jelas berharap diberi peluang untuk memulakan musim 2021/22 di pucuk pimpinan tetapi langit di atas pelatih Belanda itu nampaknya semakin gelap kerana kedudukannya sebagai pengurus telah terancam berterusan. Dan kini bayangan bekas pemain tengah Barca, Xavi, menjulanginya dengan tidak menyenangkan.

Xavi meninggalkan Barcelona pada tahun 2015 untuk menamatkan karier bermainnya dengan kelab Timur Tengah, Al Sadd sebelum mengambil alih kelab itu sebagai pengurus setelah bersara pada tahun 2019. Dia telah lama terpikat sebagai pengurus potensi Barca dan bahkan dengan sengaja menolak tawaran untuk pekerjaan itu pada Januari 2020 berikutan pemecatan Ernesto Valverde, dengan alasan bahawa dia tidak bersedia untuk peranan itu.

Jelas sekali dia telah melihat kekacauan yang yang meliputi kelab itu dibawah kendalian bekas presiden Josep Maria Bartomeu dan kroninya dan memutuskan untuk berhati-hati menjauhkan diri untuk sementara waktu.

Laporan awal minggu ini muncul bahawa dia sudah siap untuk meninggalkan kedudukannya dengan Al Sadd pada akhir musim, tetapi AS sekarang mengatakan dia akan menandatangani kontrak dua tahun baru dengan kelab Qatar – tetapi dengan klausa istimewa, namun . Kontrak berusia 41 tahun itu akan merangkumi ‘klausa Barca’ yang secara automatik akan membebaskannya dari jawatannya di Al Sadd itu, tanpa sebarang hukuman, sekiranya Barcelona menawarkannya peluang untuk kembali ke kelab sebagai pengurus.

Legenda Barcelona bermain untuk Barcelona selama 17 tahun dan sangat percaya dan mematuhi falsafah permainan kelab yang terunggul didunia bola sepak.

Sekiranya Koeman mendapat tekanan dalam waktu dekat lagi, maka kemungkinan besar khabar angin mengenai kembalinya Xavi akan kembali dan, dengan klausa yang dirancang khusus untuk kemungkinan itu, dia mungkin akan berada dalam masalah besar sebenarnya kali ini.