Liga Perdana Berita

Gary Neville mengeluarkan reaksi kasar ketika Ed Woodward mengundurkan diri dari Man Utd

Gary Neville telah memberikan reaksi kasar terhadap berita mengenai pengunduran Ed Woodward pada Selasa malam sebagai naib ketua eksekutif di Manchester United ketika rancangan untuk Liga Super Eropah hancur sementara.

Woodward akan keluar pada akhir musim setelah menjadi jelas bahawa rancangannya untuk membawa kelab itu ke Liga Super Eropah hancur, setidaknya untuk sekarang.

Ketika drama yang sedang berlangsung pada hari Selasa, setelah reaksi buruk dan kecaman yang meluas terhadap rancangan untuk liga baru, Chelsea dan Manchester City diyakini telah menyatakan niat mereka untuk menarik diri.

Dan kini kelihatan seolah-olah liga baru yang dicadangkan akan segera runtuh dalam apa yang dilihat sebagai kemenangan besar bagi penyokong bola sepak dengan kerugian kepada pemilik kelab penerbangan teratas yang utamakan ketamakan.

Neville adalah salah satu tokoh terkenal untuk mengutuk secara terbuka skema itu, dan juga terkenal dengan sikap tidak menghormati Woodward dari dulu  sampai sekarang.

Dan berikutan berita mengenai keberangkatan wakil ketua eksekutif Old Trafford yang akan datang, Neville hanya menghantarkan tweet emoji tangan melambai untuk mengucapkan selamat tinggal kepada tokoh United berusia 49 tahun yang sangat tidak popular.

Dan, sambil menyapu garam ke luka, dia juga menyiarkan gambar dirinya minum wain merah bersama dengan kapsyen: “Kepada Liga Super.”

Walaupun Woodward tidak diberi peranan khusus dalam Liga Super Eropah, dia tetap dipercaya memainkan peranan penting yang mengarah pada pengumuman resmi pada hari Ahad.

Sumber United ingin menekankan kepada Mirror Football bahawa keputusan Woodward untuk mengundurkan diri sebagai naib ketua eksekutif sama sekali tidak terkait dengan Liga Super Eropah dan bahawa dia memang telah berencana untuk keluar pada musim panas selama ini.

Woodward telah dikaitkan dengan Old Trafford sejak tahun 2005, ketika dia menasihati Malcolm Glazer mengenai pengambilalihan kelab itu dan dinobatkan sebagai naib ketua eksekutif pada tahun 2012. Namun, dia sama sekali tidak popular dengan para peminat dan menghadapi kritikan yang berterusan atas kesepakatannya dalam pasaran pemindahan.

Masih belum jelas langkah selanjutnya, tetapi pemergiannya kemungkinan akan disambut dengan gembira oleh majoriti penyokong Red Devils.