LaLiga Berita

Guardiola mensasarkan pemain-pemain Barcelona dari masanya di sana

Bekas bos Catalan, Pep Guardiola, telah mengisyaratkan tentang hari-harinya di Camp Nou, memberikan cadangan bahawa masanya di sana tidak semewah yang dibayangkan oleh kebanyakan orang.

Guardiola sering dihormati sebagai salah satu jurulatih paling berjaya bukan hanya di Camp Nou tetapi dalam sejarah bola sepak kontemporari, dan sementara kebanyakan peminat suka mengingati waktunya di Blaugrana memang selalu sempurna, pelatih itu nampaknya mempunyai persepsi yang berbeza tentang pengalaman yang dia miliki di sana dengan beberapa pemain.

Bercakap dalam wawancara dengan ESPN, bekas bos Barcelona dan Bayern itu mencerminkan waktunya di Camp Nou, dan tanpa mendedahkan nama, mengisyaratkan bahawa tidak semua pemain yang dimilikinya berminat bekerja dengan cara yang diinginkannya. Genius taktikal Sepanyol itu juga mengisyaratkan bahawa dia telah berusaha bersikap profesional bila dia di sekitar pemainnya, tetapi benar-benar menyerahkan kepada mereka jika mereka ingin memiliki hubungan yang lebih dekat dengannya.

“Dengan setiap musim yang berlalu, hubungan saya dengan beberapa pemain meninggalkan beberapa bekas luka, tetapi juga banyak yang harus saya pelajari. Saya belajar dari semuanya. Tetapi hubungan pemain-pelatih sepenuhnya bergantung kepada mereka dan bukan kepada bos. Ada pemain yang memerlukan hubungan yang lebih erat dan ada juga mereka yang perlu dijauhkan,” kata Guardiola.

Dia terus merujuk kepada pemain-pemain yang menunjukkan komitmen yang lebih besar untuk tujuannya, dan bagaimana dia memilih untuk mengesampingkan para pemain yang lebih cenderung untuk nampak nama mereka ditajuk berita.

“Semasa saya di Barcelona, ​​saya mempunyai hubungan rapat dengan pemain yang memikirkan apa yang terbaik untuk mereka dan pasukan. Saya cenderung merasa lebih dikenali dengan pemain yang bekerja untuk pasukan daripada mereka yang selalu memikirkan diri mereka sendiri. Ketika itu, ketika saya perlu memasuki pemain tersebut, saya tidak teragak-agak. Tetapi ketika saya tidak perlu memilikinya di lapangan, saya memutuskan untuk mengabaikannya,” ungkap Guardiola.

Menjelang akhir wawancara, Guardiola meremehkan perlunya mempunyai hubungan baik dengan pemain yang dia kendalikan, menekankan bahawa ini terutama disebabkan oleh fakta bahawa bola sepak adalah perniagaan dan pada dasarnya perniagaan daripada sesuatu yang tidak semestinya fokus pada hubungan, tidak seperti semasa masa-masa awalnya sebagai pemain.

“Bola sepak adalah perniagaan yang mensyaratkan anda untuk menang setelah ref meniupkan wisel. Selain itu, jika kita lebih kurang kawan tidak relevan. Ini adalah perniagaan. Tujuan saya di sini adalah untuk mendapatkan persembahan terbaik dari pemain saya. Mereka harus memikirkan apa yang terbaik untuk kelab dan berusaha membuat peminat gembira. Mempunyai hubungan baik adalah baik, tetapi pada akhirnya tidak menjadi masalah sama ada mereka baik atau buruk, kerana apa yang penting adalah menjadikan perniagaan berkembang maju,” kata Guardiola.