Liga Perdana Berita

Tottenham harus membayar sejumlah besar £34.8 juta untuk memecat Jose Mourinho

Tekanan semakin meningkat untuk Jose Mourinho di Spurs kerana penurunan yang berpanjangan dalam bentuk skuad yang telah menyebabkan kemerosotan ke bawah tangga Liga Perdana dalam beberapa minggu kebelakangan ini tetapi ia jelas merupakan latihan yang mahal untuk memecatnya.

Rupa-rupanya kelab itu perlu membayar £34.8 juta untuk memecat jurulatih Portugis itu, menurut laporan.

Tottenham telah kalah dalam empat dari lima perlawanan terakhir mereka di Liga Perdana, selain tersingkir dari Piala FA oleh Everton minggu lalu. Bagaimanapun, laporan pada hari Selasa mengatakan bahawa ketua Daniel Levy bersedia untuk menahan hukuman dan tetap setia dengan pengurusnya buat masa ini.

Sebab utama kesabarannya dikatakan sebab kos besar untuk melunaskan bekas ketua jurulatih Chelsea dan Manchester United, dengan outlet Portugal A-Bola sekarang telah menyatakan bahawa Mourinho perlu di bayar 34.8 juta pound jika Tottenham memecatkannya sekarang.

Mourinho dilantik pada bulan November 2019 untuk mengambil alih dari Mauricio Pochettino dan pemain berusia 58 tahun itu berada di bawah kontrak dengan London utara hingga akhir kempen 2022/23, yang bermaksud dia masih mempunyai baki lebih dari dua tahun dalam perjanjiannya.

Mourinho memperoleh lebih dari £15.2 juta setahun, dan berhak mendapat pampasan hampir £40 juta jika kontraknya ditamatkan sebelum waktunya.

Seperti sedia kala, Tottenham baru berhenti memberi imbalan kepada Pochettino setelah pemain Argentina itu baru sahaja mengambil alih jawatan sebagai pengurus baru PSG bulan lalu. Dan dengan tekanan akhir yang ketat akibat pandemi koronavirus, Spurs akan mengalami kesukaran kewangan sekiranya Mourinho ditunjukkan pintu keluar.

Selamat untuk di katakan untuk Portugis itu bahawa dia masih selamat sekurang-kurangnya untuk sementara waktu, tetapi Tottenham dikatakan sedang mengawasi keadaan dengan teliti.

Kegagalan untuk layak ke pertandingan Eropah boleh memaksa Levy, dengan Spurs yang kini berada di kedudukan kesembilan di tangga teratas Liga Perdana.