Liga Perdana Berita

Pemulihan Kane membangkitan Spurs dalam kemenangan 2-0 ke atas West Bromwich Albion

Menariknya, Pep Guardiola adalah seorang yang berwawasan atau dia lebih dari tiga tahun lebih awal daripada masa ketika dia menggambarkan Tottenham Hotspur sebagai “pasukan Harry Kane”.

Itu adalah penilaian – walaupun sedikit tidak adil pada waktu itu – Guardiola menyesal kemudian, tetapi sekarang ada bukti yang semakin meningkat bahawa Spurs dan ketua jurulatih Jose Mourinho memerlukan Kane lebih dari sebelumnya.

Walaupun tidak wajar hanya memberi penghargaan kepada Kane atas kemenangan ini yang berjaya menahan tiga kekalahan berturut-turut Tottenham, namun kepulangan penyerang awal dari kecederaan jelas memberi inspirasi kepada rakan sepasukannya dan membantu mengangkat tekanan yang telah mulai menekankan Mourinho.

Bukan sahaja Kane mencetak gol pada kemunculannya, tetapi dia juga memiliki tangan, atau dalam hal ini dada, dalam gol pertama Son Heung-min dalam tujuh perlawanan.

Sejujurnya, peningkatan Tottenham dengan Kane juga dapat disebabkan sebahagiannya dengan prestasi pesaing mereka yang tidak bersemangat.

Mourinho berhak mendapat penghargaan kerana mengirim pesanan positif dengan pemilihan pasukannya, termasuk Lucas Moura dan Erik Lamela dengan Kane dan Son, ketika Spurs akhirnya terangsang dari kebahagiaan mereka baru-baru ini.

“Harry Kane adalah salah satu penyerang terbaik di dunia, siap sudah,” kata Mourinho.

“Dan pasukan sangat bergantung kepadanya, kami tidak dapat menyembunyikannya. Dia adalah matlamat, bantuan, permainan tautan, keperibadian dan pengaruh penting kepada kami.”

Ditanya bila dia tahu Kane boleh menentang West Brom, Mourinho menambah:

“Semalam (Sabtu), dia baik-baik saja – benar-benar normal. Sudah tentu, pemain di tahapnya mempunyai pengalaman untuk membuat keputusan sendiri dan dia jelas, dia sudah bersedia untuk bermain tanpa masalah.

Mourinho telah menagih permainan West Brom sebagai mesti-menang dan sama gembira dengan prestasi pasukannya, kerana ia adalah hasilnya.

“Sudah tentu, hasilnya adalah perkara yang paling penting setelah tiga kekalahan,” katanya.

“Tetapi apa yang benar-benar memberi kesan kepada saya, dan tidak mengejutkan, adalah komitmen, keinginan dan kebersamaan dari para pemain. Ada perkara yang sangat baik dari segi bola sepak yang kami mainkan.”

Kane terlepas tiga peluang baik untuk membuka skor semasa babak pertama di mana Tottenham menikmati 73pc kepemilikan.