Liga Perdana Berita

Jurgen Klopp menumpukan perhatian pada kelayakan Liga Juara-Juara selepas seri dengan United

Selepas pasukannya merosot ke tempat keempat setelah seri tanpa gol lagi dalam Liga Perdana Inggeris menentang Manchester United, Jurgen Klopp yang kelihatannya tenteram mengatakan Liverpool kini harus menghentikan aspirasi gelaran Liga Perdana sementaranya dan fokus pada kelayakan Liga Juara-Juara.

Minggu ini sudah pasti tidak membuahkan hasil untuk Liverpool, membawa juara dari tempat teratas ke tangga keempat, dengan seri tanpa gol dengan United pada hari Ahad yang menjadikan mereka tanpa kemenangan sejak membelasah Crystal Palace 7-0 pada 19 Disember, jangka masa yang telah menyaksikan pasukan Klopp hanya memperoleh tiga mata daripada 12 tawaran terakhir dan seri pada hari Ahad bermaksud United kekal teratas di antara mereka di puncak.

Selain itu, kemenangan untuk Leicester, Tottenham dan Manchester City hujung minggu ini bermakna Liverpool kini berada di tangga empat teratas dengan satu mata.

Klopp, mengekalkan ketenangannya setelah perlawanan, menekankan bahawa fokus Liverpool selalu pada kelayakan untuk pertandingan utama Eropah pertama dan terutama dan itu akan tetap sama sehingga ia disahkan secara matematik.

“Itu selalu jelas ketika kami memiliki 98 mata, musim ketika kami berada di tempat kedua.

“Hari di mana saya mula memikirkan perlumbaan gelaran adalah hari yang jelas bahawa kita berada di Liga Juara-Juara. Oleh itu, saya tahu tugas saya dan saya tahu apa yang harus saya lakukan.

“Perkara yang paling penting adalah layak ke Liga Juara-Juara. Ya, anda betul, yang menjadikan musim ini perlumbaan sukar untuk empat teratas. Itu benar.

“Saya tidak dapat memutuskan bagaimana orang melihatnya. Saya tahu bahawa peminat bola sepak pada umumnya bukan spesies yang paling sabar di planet ini.

“Mereka mahu memenangi setiap perlawanan dan saya tidak terlalu berbeza dengan itu. Tetapi saya cukup lama dalam bisnes ini untuk mengetahui bahawa anda juga melalui masa-masa sukar.

“Dan itu bukan situasi yang paling sukar dalam hidup saya, bahkan tidak dekat dengannya.”