Liga Perdana Berita

Lampard tahu bola sepak dan mempunyai bakat pengurus masa depan England, kata Ivanovic

Frank Lampard mempunyai bakat pengurus masa depan England, menurut bekas rakan sepasukan Chelsea, Branislav Ivanovic. Bekas pemain tengah Blues itu mengagumkan dalam penampilan sulungnya sejak kembali ke Stamford Bridge dan rakan senegaranya yang lama merasakan dia mempunyai bakat sebagai bos Three Lions yang akan datang.

Lampard mengambil alih kendali kelab lamanya dari Maurizio Sarri di Stamford Bridge berikutan penampilan sulungnya di Derby County tahun lalu dan pada musim pertamanya di pucuk pimpinan berjaya mengemudi pasukannya ke kedudukan empat teratas dan penampilan akhir Piala FA, membantu mengesahkan semula status Chelsea sebagai pesaing berterusan di pentas domestik teratas.

Terus meningkatkan kepercayaannya musim ini, pelatih berusia 42 tahun itu telah meningkatkan tahap prestasi keseluruhan Blues dengan larian tanpa kalah yang mengagumkan di peringkat kumpulan Liga Juara-Juara ketika melihat pasukannya mencabar di puncak Liga Perdana di bawah pengawasannya.

Bentuk gemilang Chelsea telah menyaksikan bekas pemain England itu muncul sebagai salah satu bakat pengurusan paling cemerlang dalam liga Inggeris dan Ivanovic – kini kembali dalam penerbangan teratas dan baru sahaja pulang dari musim di Rusia dengan West Brom musim ini – percaya bahawa dia boleh menjadi pengganti Gareth Southgate sebagai bos Three Lions apabila tiba masanya.

“Ketika Frank memutuskan untuk menjadi pengurus, setiap orang yang mengenalnya tahu dia akan berjaya,” kata pemain berusia 36 tahun itu pada Daily Mail.

“Dia adalah orang yang tepat di tempat yang tepat, bukan hanya untuk Chelsea. Saya harap dia akan tinggal di Chelsea seumur hidup, tetapi yang pasti dia dapat memberikan kepada negaranya dan menjadi pengurus pasukan kebangsaan England.

“Dia tahu bola sepak dan mempunyai idea hebat. Saya menonton wawancara dan anda dapat melihat dia memahami permainan, perkara yang perlu dilakukannya dan bagaimana memberi kepercayaan kepada kumpulan.

“Ini tugas besar untuk memahami bola sepak dan membuat pasukan bermain dan bekerja seperti yang anda mahukan. Dia mempunyai sekumpulan orang yang baik di sekelilingnya untuk membantunya. Dia akan berjaya.

“Dia layak untuk menjadi pengurus Chelsea, bukan hanya kerana namanya. Sudah tentu saya berharap yang terbaik untuknya dan bagi saya dia akan sentiasa mempunyai peranan yang besar [untuk bermain].”