LaLiga Berita

Zinedine Zidane mengaku Madrid meletupkan diri dengan Valencia

Bos Real Madrid, Zinedine Zidane menyesali pasukannya meletupkan diri untuk mengalami kekalahan mengejutkan 4-1 di Valencia di LaLiga pada hari Ahad dengan pengurus Perancis itu mengambil tanggungjawab penuh atas kekalahan berat itu.

Zidane – yang membawa Los Blancos ke gelaran juara liga LaLiga musim lalu – kelihatan bingung dengan penampilan pasukannya selepas permulaan yang kuat di Mestalla setelah supremo Karim Benzema melepaskan mereka di depan pada minit ke-23, tetapi penalti pertama dari tiga penalti merosakkan prestasi Los Blancos, membolehkan Valencia ke tahap dan mereka tidak pernah memandang ke belakang selepas itu.

“Kami memulakan dengan baik setengah jam pertama,” kata Zidane kepada wartawan.

“Selepas gol, kami hancur dan mengubah dinamika. Semua berlaku kepada kami – tiga penalti, gol sendiri. Sukar untuk difahami.”

Lucas Vazquez adalah yang pertama mengakui sepakan penalti, yang dijamin Carlos Soler pada percubaan kedua setelah VAR memerintahkan untuk melakukan serangan semula.

Raphael Varane kemudian melepaskan bola mengatasi Thibaut Courtois pada penghujung 45 minit pertama untuk menambah kesengsaraan juara bertahan sebelum keadaan menjadi lebih buruk bagi Los Blancos selepas rehat.

Babak kedua menyaksikan Marcelo dan Sergio Ramos memberikan sepakan penalti, yang kemudian dihantar oleh Soler untuk memastikan permainan di rampas olih Valencia yang akhirnya mendapat kepuasan untuk menimbulkan kekalahan bersama dalam karier pengurusan Zidane dengan Madrid.

“Tidak ada justifikasi atau alasan,” tambah pemain berusia 48 tahun itu.

“Saya tidak fikir Valencia secara taktikal lebih baik daripada kami. Satu-satunya perkara adalah kami bermula dengan baik dan semuanya berubah selepas gol.

“Ini sukar difahami tetapi ya, yang paling bertanggungjawab adalah saya. Kita mesti mencari jalan penyelesaian setelah gol yang mereka jaringkan.”

Bekas bos Watford, Javi Gracia, tidak mempunyai cukup wang untuk menghabiskan musim panas ini, malah beralih ke akademi kelab, menegaskan kemenangan itu adalah untuk semua orang yang bekerja di Mestalla.

Dia mengatakan kepada Plaza Deportiva:

“Saya merasa sangat gembira, tetapi terutama bagi pemain saya atas apa yang mereka lalui tanpa hadiah.

“Menang hari ini dengan cara yang kuat dapat memperkuatkan kita semua, pelatih juga.

“Saya gembira, ya, kerana menawarkan kemenangan ini kepada begitu banyak orang yang bekerja di kelab, kepada para veteran yang datang memberi dorongan. Perkara-perkara ini tidak dilupakan dan saya teruja untuk berkongsi tiga perkara ini dengan mereka.”

Kemenangan mengagumkan Valencia mengakhiri empat perlawanan tanpa kemenangan dan menyaksikan mereka naik ke tangga kesembilan sementara Madrid berada di kedudukan keempat, di belakang pendahulu Real Sociedad.