Liga Perdana Berita

Ancelotti menghantar mesej kepada Solskjaer setelah United mendekati Mauricio Pochettino

Man Utd akan berhadapan dengan Everton dalam Liga Perdana pada hari Sabtu dengan tekanan ke atas Ole Gunnar Solskjaer dengan harapan dapat menebus dirinya dengan kemenangan setelah penampilan yang sangat mengecewakan dalam Liga Perdana musim ini dan tamparan buruk dari Istanbul Basaksehir di Liga Juara-Juara.

Masa depan bos Norway di Old Trafford kembali kelihatan tidak menentu dan mungkin suram setelah permulaan yang buruk pada musim baru yang menyaksikan pasukannya telah kehilangan empat perlawanan dan pengurus Everton, Carlo Ancelotti, mengakui dia mempunyai ‘simpati’ untuk Ole yang sekali lagi berada dalam keadaan terkepung dari peminat yang marah sejak persembahan buruk Red Devils.

Kebangkitan dalam bulan lalu untuk United sejak itu berubah menjadi mimpi buruk yang menyaksikan mereka kalah di tempat sendiri kepada Arsenal dan juga kepada Istanbul Basaksehir di Turki. Solskjaer tahu lebih baik daripada orang lain bahawa pasukannya memerlukan prestasi yang lebih baik menjelang rehat antarabangsa yang akan datang ketika mereka menghadapi Everton hari ini pada waktu makan tengah hari.

Ancelloti’s Toffees telah muncul sebagai salah satu kejutan yang diharapkan sebagai juara Liga musim ini dan jurulatih veteran itu mengakui bahawa dia bersimpati dengan Solskjaer di tengah-tengah pemeriksaan awam yang sengit sekali lagi.

“Saya bersimpati kepadanya kerana tugas kami tidak begitu mudah,” kata Ancelotti kepada talkSPORT.

“Tetapi Ole Gunnar ingin menjadi pengurus dan dia mempunyai tekanan sekarang dan saya mempunyai tekanan sekarang.”

Manchester Evening News pada hari Khamis mengungkapkan bahawa United telah mendekati Pochettino untuk menjadi pengurus mereka yang berikutnya walaupun ada pengetahuan yang baik bahawa ada keengganan dalam hierarki untuk memecat Solskjaer begitu awal musim baru.

Bercakap menjelang perlawanan Solskjaer tetap bersikeras dia tetap mendapat sokongan dari papan United walaupun mereka mendekati Pochettino.

“Ya, mengapa aku tidak seharusnya?” Solskjaer menjawab ketika ditanya apakah dia masih yakin dapat memberikan kejayaan kepada kelab.

“Sekiranya saya tidak mempercayai kepercayaan dan nilai saya, kualiti kakitangan saya dan kualiti pemain saya, siapa lagi? Saya tidak melihat satu atau dua keputusan dan jatuh seperti rumah daun terup.”