Liga Perdana Berita

Liverpool kehilangan Van Dijk musim ini

Laporan nampaknya tidak baik untuk Liverpool.

Pemain pertahanan hebat Liverpool, Virgil Van Dijk, dilaporkan akan diketepikan selama tujuh hingga lapan bulan setelah kecederaan parah di lutut di derby Merseyside ketika menentang Everton.

Van Dijk malangnya berada di akhir cabaran dari penjaga gawang Everton, Jordan Pickford, pada awal perlawanan Sabtu di Goodison Park, dengan penjaga gol Pickford tidak dapat dihukum pada waktu itu dengan Van Dijk terpaksa keluar dari lapangan dengan kecederaan tidak lama kemudian.

Liverpool dan Everton terus bermain seri 2-2 dengan gol kemenangan Liverpool tidak dibenarkan.

Selepas perlawanan, Jurgen Klopp menggariskan bahawa kecederaan Van Dijk tidak kelihatan baik tetapi kelab harus menunggu untuk mengetahui sepenuhnya kerosakan yang dilakukan.

Menurut Bein Sports, pemain pertahanan Belanda itu akan di ketepikan selama ‘tujuh atau lapan’ bulan akibat kecederaan itu dan jika itu berlaku, sudah pasti ia akan menjadi tamparan hebat bagi Liverpool, dengan Van Dijk salah satu dari mereka pemain paling penting dan tokoh utama dalam kemenangan gelaran musim lalu.

Klopp juga mungkin harus menghadapi kecederaan pemain tengah Sepanyol Thiago yang juga berada di penghujung cabaran seram, yang menyaksikan penyerang Everton, Richarlison diturunkan pada lewat permainan.

Thiago berjaya berada di lapangan selama beberapa minit terakhir permainan, walaupun berjaya menjaringkan gol kemenangan Liverpool yang tidak diizinkan, namun Klopp mengeluarkan pernyataan setelah perlawanan bahawa dia telah cedera dalam cabaran tersebut.

Liverpool menghadapi Ajax dalam pertandingan pembukaan Liga Juara-Juara pada hari Rabu sebelum menentang Sheffield United di Anfield pada hari Sabtu berikutnya.