Liga Perdana Berita

Perbicaraan di mahkamah di antara kelab Liga Perdana dan Man Utd-Liverpool?

Perselisihan yang berapi-api dijangka berada dalam agenda pertemuan yang dijadualkan para pemegang saham penerbangan utama minggu ini, di tengah rancangan yang dikutuk sebagai cubaan merebut kuasa oleh kumpulan yang dipimpin oleh Manchester United dan Liverpool dalam ‘Project Big Picture’ kerana kelab Liga Perdana Inggeris mungkin bersedia untuk membawa kumpulan ‘Big Six’ ke mahkamah atas masalah ini.

Kebimbangan utama adalah ketakutan bahawa pemilik asing utama Liga Perdana mahu mencegah ancaman terhadap dominasi mereka untuk melindungi kepentingan diri mereka sebagai balasan untuk menyelamatkan EFL yang kekurangan wang dan kelab-kelab kecil.

Satu sumber kelab memberitahu Mirror Sport:

“Mereka akan memilih lebih banyak untuk diri mereka dari masa ke semasa.

“Begini kaya pemilik asing yang berusaha mewujudkan monopoli. Mereka bahkan boleh memveto pemilik baru, jadi jika pemilik baru yang kaya – seperti Sheikh Mansour – datang dan mengancam kedudukan mereka, mereka boleh memveto itu.

“Liverpool dan Manchester United ingin membuat monopoli dan menarik sejumlah besar dana dari kelab.

“Ini akan bermaksud Big Six mendapat semua wang, membuat semua keputusan dan menjadi tidak dapat ditembus.”

Pengerusi EFL Rick Parry bersikeras bahawa tokoh-tokoh utama di sebalik rancangan itu tidak akan dihalang, walaupun terdapat tentangan sengit dari Liga Perdana, pemerintah dan kumpulan peminat, yang telah membuat kelab-kelab tersebut terancam oleh cadangan untuk mempertimbangkan kedudukan undang-undang mereka dengan serius.

Sumber itu mengatakan: “Mungkin ia akan diturunkan dalam pasukan pendek tetapi masa depan jauh dari pasti.

“Mungkin ada litigasi. Proses litigasi besar.”

Antara perkara penting dalam Project Big Picture adalah pengurangan Liga Perdana 20 pasukan kepada hanya 18 kelab, selain memilih untuk membatalkan Piala EFL dan Community Shield. Sebagai balasannya, EFL akan mendapat 25% dari semua tawaran TV masa depan, yang akan dirundingkan bersama, ditambah Parry yang telah dituntut 250 juta pound telah dituntut sejak Mei.

Sumber itu mengatakan:

“Kami hanya memperoleh 17 permainan untuk pendapatan, sementara kelab-kelab teratas telah meningkatkan liga Eropah untuk permainan tambahan.

“Jadi jurang antara Big Six dan yang lain bertambah pula. Ia menjadi seperti Scotland dengan Rangers dan Celtic.

“Kami sangat menentangnya.”