England Berita

Kepercayaan Gareth Southgate terhadap bintang Chelsea terbayar selepas gol dalam kemenangan Nations League vs Belgium

Bos England, Gareth Southgate menegaskan Mason Mount adalah pemain yang ‘sangat tidak dihargai’ ketika pemain tengah Chelsea itu menjaringkan gol kemenangan dalam kemenangan The Three Lions 2-1 ke atas Belgium yang dinilai tinggi dalam Liga Bangsa-bangsa pada hari Ahad.

Keputusan Southgate untuk bermain Mason Mount di depan Jack Grealish yang tampil dalam penampilan terbaik dalam kemenangan 3-0 pada hari Khamis menentang Wales, dipersoalkan oleh beberapa penyokong England tetapi kepercayaannya terhadap Mount terbukti membuahkan hasil ketika rembatan pemain berusia 21 tahun pada minit ke-64 memastikan England berjaya melonjak Belgia dalam kumpulan Liga Bangsa-Bangsa.

Southgate memberitahu talkSPORT:

“Dia pemain teratas. Dia boleh menerima [bola] di bawah tekanan.

“Dia cerdas dengan pergerakannya. Sudah tentu, dia masih belajar. Untuk mencari ruang pada separuh masa pertama adalah sukar.

“Tetapi dalam permainan taktikal di mana sama pentingnya dengan pertahanan apa yang dilakukan oleh penyerang, untuk memiliki pemain seperti dia yang dapat melakukan kedua belah pihak … seperti yang dilakukan Marcus Rashford, seperti yang dilakukan oleh Dominic Calvert-Lewin.

“Saya membaca banyak perkara mengenai Mason dan saya fikir dia pemain yang sangat tidak dihargai – tetapi tidak oleh kami.”

Setelah ketinggalan berkat penalti Romelu Lukaku pada minit ke-16 setelah dia dikasari oleh Eric Dier, pasukan Southgate berjaya melakukan sepakan sendiri ketika Jordan Henderson diturunkan oleh Thomas Meunier, yang menyaksikan Marcus Rashford masuk dari 12 pekarangan.

Dan Mount tidak kehilangan masa dalam meraih tiga mata yang mengagumkan untuk The Three Lions dengan gol keduanya dalam sembilan penampilan untuk England.