Liga Perdana Berita

Kane dan Son bantu Tottenham malukan Manchester United 6-1

Manchester United mengalami kekalahan di rumah paling berat di Liga Perdana untuk kebobolan enam gol buat kali ketiga setelah pemecatan Anthony Martial dengan Harry Kane dan Heung-Min Son dua kali pendakap menyaksikan pasukan Ole Gunnar Solskjaer meledak dan hancur di Old Trafford pada Super Sunday.

United bermula dengan sempurna ketika Bruno Fernandes menukar sepakan penalti pada minit kedua tetapi tidak lama kemudian berada di belakang ketika Tanguy Ndombele dan Heung-Min Son hampir segera menghidupkan permainan dalam tujuh minit pertama.

Anthony Martial dilayangkan kad merah lurus untuk mengacau Erik Lamela pada minit ke-28, selepas itu Spurs menyapu garam pada luka United ketika gol pertama Harry Kane dan gol kedua Son menyaksikan tuan rumah kebobolan empat gol pada babak pertama Liga Perdana untuk kali pertama.

Menumpukan tekanan, Serge Aurier menggegarkan gol kelima Spurs pada awal babak kedua dan Kane segera menyempurnakan prosiding dengan gol keenam dari tempat penalti 10 minit dari masa untuk memukul paku terakhir di dalam keranda United ketika Jose Mourinho menghantui bekas kelab pada kepulangannya yang kedua ke Old Trafford.

Kemenangan ini menyaksikan Spurs naik ke tangga kelima di Liga Perdana – dua mata di belakang Arsenal di tempat keempat – setelah memperoleh kemenangan kedua dalam kempen, sementara United jatuh ke tempat ke-16.

Solskjaer dan kumpulannya akan mempunyai sedikit masa untuk dengan cepat berusaha menyelesaikan kekacauan yang mereka alami sebelum mereka menghadapi Newcastle pada jam 3 petang 17 Oktober selepas rehat antarabangsa, hanya sehari sebelum Spurs menjadi tuan rumah pesaing London West Ham pada hari Ahad Super pada pukul 4.30 petang.