Liga Perdana Berita

Sasaran Manchester United bersedia untuk perbincangan sebelum perpindahan musim panas

Kapten dan jimat Aston Villa, Jack Grealish, berharap dapat melakukan aksi berprofil tinggi pada musim panas ini di tengah minat yang kuat dari Manchester United.

Semasa bercuti bersama rakan sepasukan Villa, John McGinn, pemain berusia 24 tahun itu memainkan peranan penting dalam kelangsungan hidup kelab musim lalu dalam membantu mereka melepaskan diri dari penyingkiran Liga ketika dia menjaringkan gol penentu yang berjaya mengekalkan Villa di Liga Perdana hari terakhir musim ini, prestasi yang kini sebaliknya dalam retrospeksi mungkin melepaskan peluangnya sendiri untuk pergi dari kelabnya.

Villa tidak akan mempunyai alternatif selain untuk mengeksploitasi kapten mereka sekiranya mereka diturunkan, tetapi sekarang mereka berada di Liga Perdana musim depan, dapat difahami bahawa pemilik kelab itu menginginkan dolar teratas untuk Grealish, dan pemilik bersama Nassed Sawiris dilaporkan memegang dengan harga sehingga 80 juta pound sterling untuk Grealish, tanda harga yang menjadi perhatian pemain tengah berbakat ini akan menghalang calon pelamar malah membuat pertanyaan.

Grealish meminta jaminan kelab sekurang-kurangnya akan memberitahunya mengenai sebarang perbincangan dengan calon pelamar dan bukannya menghentikannya dengan segera.

Kehilangan Grealish tidak diragukan lagi akan menjadi tamparan palu untuk pengurus Dean Smith, tetapi sudah ada rasa laju perkembangan pemain tengah akhirnya melenyapkan cita-cita kelab.

Menariknya, Grealish menamatkan kempen 2019/20 sebagai pemain paling tercemar di lima liga teratas di Eropah (167 kali diasak) dengan lapan gol dan enam assist di Liga Perdana.