Liga Perdana Berita

Tawaran Arab Saudi ke Liga Perdana berkaitan dengan pengambilalihan Newcastle United

Sekumpulan pengusaha Arab Saudi yang telah dikumpulkan pada saat-saat terakhir telah menawarkan sejumlah wang besar kepada Liga Perdana untuk hak menyiarkan pertandingan di Negara itu dalam usaha menyelesaikan masalah cetak rompak yang dikhuatiri dapat menggagalkan pengambilalihan Newcastle United, PA agensi berita telah diberitahu.

Dana Pelaburan Awam Arab Saudi (PIF), di bawah kepemimpinan Putera Mahkota Mohammed Bin Salman, yang akan mengambil 80% dalam kelab di bawah konsortium itu merupakan sebahagian daripada tawarannya, telah mengundur diri pada hari Khamis disebabkan oleh rundingan yang berlarutan.

Kumpulan pengusaha swasta Saudi difahamkan telah berkumpul dari negara itu untuk membuat tawaran kepada Liga Perdana untuk mengambil hak penyiaran kebangsaan untuk liga.

BeIN Sports yang berpangkalan di Qatar adalah pemegang hak Liga Perdana rasmi untuk wilayah Timur Tengah dan Afrika Utara, termasuk Arab Saudi.

Namun, orang Arab menegaskan bahawa kerana izin beIN untuk menyiarkan di kerajaan telah dibatalkan, itu tidak lagi dapat dianggap sebagai penyiar yang sah di sana. PA mempunyai pemahaman bahawa Liga Perdana Inggeris menolak tawaran itu.

Liga Perdana Inggeris enggan memberikan komen, satu sikap yang dipegangnya sepanjang proses pengambilalihan.

Tawaran minit terakhir untuk membayar Liga Perdana untuk menyiarkan perlawanan di Arab Saudi muncul setelah penyiar lanun beoutQ secara haram menyiarkan pelbagai acara sukan, termasuk permainan Liga Perdana.

Laporan berikutnya yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) pada bulan Jun menghubungkan titik-titik dan membuat hubungan antara “individu atau entiti” di bawah bidang kuasa negara Saudi dan beoutQ, sebuah stesen TV lanun yang secara haram menyiarkan permainan Liga Perdana di kerajaan Saudi.

Pada hari Rabu, Arab Saudi mengemukakan rayuan terhadap penemuan laporan WTO.