Liga Perdana Berita

Bos Manchester City, Pep Guardiola mensasarkan komen yang mengejutkan pada Arsenal

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola, secara mengejutkan mengincar saingannya Arsenal dengan komen yang tidak dijangka, dengan mengatakan bahawa pasukan Gunners tidak mendapatkan banyak penghormatan dari dirinya di luar padang.

Gunners telah berjaya melancarkan perangkap untuk City yang menghasilkan kemenangan 2-0 mereka di separuh akhir Piala FA pada hujung minggu, sesuatu yang dikatakan Guardiola dia sangat menghormati sebagai lawan di lapangan.

Itu ditercatat dengan jelas, BBC Sport berkata bos City telah memberikan komennya mengkritik tingkah laku Arsenal di luar lapangan, yang menurut laporan itu dapat dikaitkan dengan penglibatan gergasi London utara itu yang kelihatannya cuba mengacau UEFA untuk melarang kelab Etihad menyertai Liga Juara-Juara baru-baru ini, sebelum City akhirnya memenangi rayuan mereka dengan Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan (CAS).

“Semua saingan selalu mendapat penghormatan dan penghargaan saya. Saya sangat menghormati apa yang ada dengan Arsenal di lapangan, tidak banyak di luar lapangan – tetapi di lapangan, banyak,” kata Guardiola.

Nampaknya Guardiola masih tidak senang hati dengan Arsenal yang kononnya memelopori usaha bersama dengan kelab-kelab Liga Perdana lain untuk menghasut badan bola sepak UEFA untuk menjatuhkan hukuman terhadap City. BBC Sport juga menyatakan bahawa Arsenal juga mungkin telah menimbulkan kemarahan pesaing mereka dengan cara mereka mendekati Mikel Arteta untuk meninggalkan City dan bergabung dengan mereka sebagai ketua jurulatih awal musim ini.

Arteta pernah menjadi pembantu Guardiola di Etihad Stadium dan kedua-duanya diketahui menikmati hubungan baik di dalam dan di luar lapangan sebelum diburu untuk menggantikan Unai Emery di Stadium Emirates pada bulan Disember