Liga Perdana Berita

Damai dikembalikan ketika dalang perkauman global akhirnya ditangkap

Polis West Midlands mengangkat kening dan menimbulkan sedikit kegusaran di media sosial setelah dengan bangga mengumumkan bahawa mereka telah menangkap pelakunya di sebalik pengiriman ancaman rasis dan gambar yang mengundang Ku Klux Klan yang menakutkan kepada pemain bola sepak Wilfried Zaha.

Mengapa kekacauan dan bukannya perayaan? Hanya kerana pelaku kejahatan yang mereka tangkap adalah budak lelaki berusia 12 tahun!

Sebelum pertandingan Ahad antara Aston Villa dan Crystal Palace, Zaha tweet pesanan kebencian yang dia terima semalam.

“Bangun dengan ini hari ini,” tulis Zaha. Tangkapan skrin mesej termasuk ancaman untuk menyerang rumah atlet “berpakaian seperti hantu” jika dia menjaringkan gol dalam pertandingan yang akan datang.

Zaha juga menambahkan tangkapan skrin dari akaun yang telah menghantar pesan kepadanya, dengan sifat melampau yang melancarkan kempen solidariti menyokong Zaha, dan meminta penangkapan dan pendakwaan segera terhadap pesalah tersebut.

“Ini menjijikkan, tidak dapat diterima dan jenayah. Tidak ada ruang untuk rasisme dalam bola sepak atau masyarakat sipil,” kata Claudia Webbe, Anggota Parlimen Buruh Leicester East.

Zaha juga mendapat sokongan dari Liga Perdana Inggeris dengan Roy Hodgson, pengurus Crystal Palace, memujinya kerana membuat pesanan itu terbuka kepada umum:

“Saya rasa bagus bahawa Wilf membuat orang menyedarinya; Saya tidak fikir ia adalah sesuatu yang harus dia diamkan,” katanya. “Secara harfiah tidak ada alasan; tidak ada alasan sama sekali.”

Pihak berkuasa dengan cepat menerkam kes ini dengan kuat – dan dalam beberapa jam, penangkapan dibuat.

“Kami diberitahu tentang serangkaian pesan rasis yang dikirimkan kepada pemain bola sepak hari ini dan setelah memeriksanya dan melakukan pemeriksaan, kami telah menangkap seorang budak lelaki,” kata Polis West Midlands.

Fakta bahawa sumber daya polis dengan pantas menangkap seorang 12 tahun telah menyebabkan beberapa orang mempertanyakan prioriti Polis Midlands Barat.

“Mungkin bercakap dengan ibu bapanya?” dicadangkan penyumbang Huffington Post, Yashar Ali. “Menangkap anak berusia 12 tahun?!”

“Bayangkan membanggakan penangkapan berusia 12 tahun,” wartawan penyiasat Breitbart News, Allum Bokhari, tweet sebagai reaksi terhadap pengumuman penangkapan itu.

Penangkapan palsu itu telah menimbulkan pelbagai reaksi orang ramai. Walaupun banyak yang menyuarakan sentimen yang sama, mempertanyakan apa kesan sebenarnya mesej digital dari seorang remaja kepada orang dewasa, ada yang masih berpendapat bahawa kejadian itu sekurang-kurangnya dapat memberi pengajaran kepada anak lelaki itu bahawa keluarga dan masyarakat tampaknya gagal menyampaikannya.

Bagi polis West Midlands, terserah kepada anda untuk memutuskan apakah mereka harus dipuji!