La Liga Berita

Luis Suarez berkata seri Barcelona dengan Celta Vigo tanggung jawab jurulatih tetapi peminat berpendapat akibatnya kesalahan seorang pemain

Luis Suarez dengan tidak kepuasan menunjukkan jarinya kepada jurulatih dan percaya mereka harus disalahkan atas keputusan seri Barcelona menentang Celta Vigo. Namun, sebilangan peminat percaya kesalahan itu berpunca dari tindakan yang lain olih seorang pemain.

Real Madrid sekali lagi kelihatan seperti pasukan pilihan untuk memenangi gelaran LaLiga 2019-20 setelah Barcelona menurunkan mata berharga dalam keputusan seri 2-2 menentang pasukan Celta Vigo pada hari Sabtu. Penyerang Barca, Suarez berbicara kepada media pasca pertandingan untuk mempertahankan pasukan dan menepis kesalahan kepada staf pelatih, konnya kepada Quique Setien, ketua jurulatih dan bos Barca.

Suarez hebat dalam menjaringkan kedua-dua gol untuk pasukan Catalan melalui bantuan cemerlang dari Messi, namun sepakan percuma dari Iago Aspas ditempatkan dengan baik. Walau pun sulit untuk difahami, Barcelona memiliki rekod tandang yang buruk musim ini, tetapi menurut pemain Uruguay itu, tugas jurulatih adalah untuk memperbaiki apa yang salah kerana para pemain sudah memberikan semua yang mereka miliki.

“Apa yang salah dengan kami? Itulah tujuan jurulatih, untuk menganalisis situasi. Kami memberikan segalanya di lapangan permainan dan anda merasa dengan perasaan bahawa kami menjatuhkan banyak mata dari rumah yang kami tidak menurunkan musim lain,” Suarez memberitahu Movistar LaLiga melalui Besoccer.com.

“Perasaannya negatif, kami telah menjatuhkan dua mata lebih banyak daripada yang penting. Sekiranya kami ingin terus bertahan dalam merebut gelaran itu, kami harus memenangi semua perlawanan dan berharap Real Madrid sekali gus kehilangan mata. Anda tinggal dengan rasa kecewa,” sambungnya.

Jelas kecewa dan tidak berpuas hati dengan bagaimana hal-hal terjadi di ruang ganti, Suarez meminta pasukannya untuk bergabung kembali dan berusaha mencari cara untuk memenangi baki perlawanan penting musim ini.

“Kami mempunyai permainan sukar yang tersisa. Kami tahu ini akan menjadi salah satu permainan tandang kami yang paling sukar bersama-sama dengan Villarreal dan kami mendapat Atletico Madrid di rumah. Kami menjatuhkan dua mata dan anda harus membetulkan perkara untuk dicuba dan diperbaiki,” Suarez berkata.

Peminat berpendapat bahawa Barcelona boleh mengakhiri perlawanan dengan kemenangan 2-1 walau pun gol kedua dari Aspas yang mengubah keputusan akhir dengan sangat penting, dan berdasarkan pandangan peminat, Antoine Griezmann adalah pemain yang membiarkan perkara itu terjadi.

“Griezmann meningkatkan kedudukannya untuk pemain Real Madrid tahun ini,” kata seorang peminat.

Ini dapat diingat bahawa ketika Aspas memukul bola dengan kaki kirinya, Griezmann cepat melompat dan membalikkan punggungnya, sesuatu gerakan yang menghasilkan bola kemudian mencari jalan ke sudut bawah jaring.

Ramai yang percaya sekiranya Griezmann memutuskan untuk tidak berpusing, Barcelona boleh mengesahkan kemenangan dengan kelebihan satu gol.

Politik dan menuding jari di bilik persalinan atau ketidakadilan yang dilihat dari sudut pandangan peminat? Masa akan segera memberitahu.