La Liga Berita

Pemain muda Barcelona, Riqui Puig mungkin dapat menghidupkan kembali gelandang tengah Setien

Apabila orang bercakap tentang ‘DNA Barcelona’, senarai hebat yang tidak berkesudahan selalu terlintas di fikiran dan kita semua tahu siapa mereka, setelah terpesona, gemetar dan mengagumkan kita dengan kemahiran dan bakat mereka yang membingungkan selama beberapa dekad hingga sekarang. Mereka memang ahli sihir melakukan telaga untuk hiburan kami.

Tetapi dengan dimulainya era baru ini, gelombang pemain muda dinamis telah melanda kelab teratas untuk mempengaruhi gaya permainan dan dinamika di lapangan dengan menggerakkan diri mereka ke posisi strategik di sebelah pemain hebat sekarang yang eranya akan segera mulai pudar.

Sebutkan DNA Barcelona untuk era baru ini dan kita memang bercakap mengenai Riqui Puig yang memikat dan paling menjanjikan, anak muda yang mengagumkan yang telah diberi nasihat untuk melancarkan jejak baru dengan eksploitasi baru di lapangan dan melakukan perkara-perkara hebat selama bertahun-tahun akan datang. Baru sekarang dia bersedia untuk menjadi pemain biasa dalam skuad pasukan pertama Blaugrana.

Seperti Xavi Hernandez, Puig dilahirkan di Terrassa. Seperti Sergio Busquets, dia bergabung dengan Barcelona dari Jabac. Dan seperti Andres Iniesta, dia meluncur seolah-olah tanpa usaha mengenai padang.

Selepas pertembungan Piala Juara-Juara Antarabangsa dengan Barca pada bulan Ogos 2018, jurulatih AC Milan ketika itu, Gennaro Gattuso, hampir tidak dapat menahan kegembiraannya dan menyatakan bahawa dia sudah mendengar tentang Puig. Apa yang dia saksikan pada malam itu di Santa Clara hanya mengesahkan khabar angin bahawa walaupun menurut standard La Masia, anak lelaki itu memang luar biasa.

“Riqui luar biasa,” kata Gattuso pada sidang media selepas perlawanan.

“Walaupun mereka (Barca) mempunyai pemain yang mirip anak-anak, cara mereka mengendalikan bola membuat saya kagum.

“Ini keindahan bola sepak. Ini seperti puisi.”

Legenda lain pada masanya, Duta Jenama AC Milan, Daniele Massaro – pemain yang menjaringkan dua gol dalam penghancuran epik ‘Dream Team’ Johan Cruyff yang legenda pada tahun 1994 – begitu terpesona dengan apa yang dilihatnya dari Puig sehingga dia benar-benar meminta baju remaja selepas permainan! Itu sendiri mengatakan banyak tentang potensi anak ini walaupun pada usia yang lembut.

“Dia bermain dengan keperibadian sebenar, selalu dengan kepalanya,” kata bekas penyerang itu kepada wartawan.

“Kita kian melihat Iniesta baru,” Massaro berpendapat dengan penuh semangat.

Pertanyaannya adalah – mengapa Puig hanya sekarang bersedia tampil secara teratur dalam pasukan pertama Blaugana dan tidak awal lagi?

Terdapat pelbagai alasan mengapa banyak peminat Barca tidak pernah benar-benar menyokong bekas mantan jurulatih Ernesto Valverde dengan salah satu yang didakwa keenggannya untuk bergantung pada keluaran La Masia, yang di antaranya adalah Puig.

Walau bagaimana pun, masih menjadi penghargaan kepada Valverde kerana dia yang memasukkan Puig dalam lawatan pra-musim 2018 di Amerika Syarikat – kurang dari enam bulan selepas pemain muda itu membuat debut untuk Barca B – selain juga memberikan rasa pertamanya aksi kompetitif di peringkat senior, dalam pertembungan Copa del Ray dengan Cultural Leonesa pada bulan Disember tahun itu.

Puig kemudian terus membuat debut La Liga, menentang Huesca, sebelum musim berakhir. Pada masa itu, banyak penyokong semakin tidak berpuas hati dengan pengendalian ‘permata akademi’ oleh Valverde.

Sejujurnya, dalam pembelaan jurulatih, ia tidak seolah-olah dia menutup matanya mengenai anak-anak muda sebab Ansu Fati menjadi pencetak gol termuda dalam sejarah Liga Juara-Juara bila dibagi peluang olih Valverde. Namun, Puig tidak berpeluang untuk melihat satu minit aksi pasukan pertama pada separuh masa pertama kempen itu.

Oleh itu, menjelang pergantian tahun, prospek muda Barca yang paling cerah ditinggalkan tanpa alternatif tetapi untuk secara terbuka mengakui bahawa dia sedang mempertimbangkan untuk meninggalkan Camp Nou, stadium yang pertama kali dia lawati ketika berusia tiga tahun.

Kekecewaan itu bukan hanya disebabkan oleh kekurangan masa permainannya dengan skuad senior – kekecewaan adalah sebab dia tidak diberi kesempatan untuk berlatih bersama mereka secara berkala.

“Sekiranya saya tidak mempunyai waktu, saya harus membuat keputusan,” dia terpaksa mengakui pada bulan November.

Kemudian roda perubahan berpusing dengan menyebelahkan pemain muda itu ketika dewan Barcelona membuat keputusan mengejutkan untuk menyingkirkan Valverde pada bulan Januari dan penggantinya segera adalah Quique Setien. Semalaman, dan dengan kesan yang segera, prospek Puig berubah dengan ketara.

Walaupun Setien yang berusia 61 tahun tiba di Camp Nou tanpa satu trofi utama dalam CVnya, dia, sampai sekarang pun, adalah penyokong yang kuat untuk mantra bola sepak Johan Cruyff, guru Camp Nou yang tidak dipertikaikan. Lebih penting lagi, Setien memiliki reputasi untuk memupuk dan mengembangkan bakat muda di dua kelabnya sebelum itu di Las Palmas dan Real Betis.

Oleh itu, tidak mengejutkan ketika Setien merangkul Puig ke pertandingan La Liga pertamanya sebagai pelatih baru, menentang Granada.

Banyak yang melihat keputusan untuk menggantikan Ivan Rakitic dengan Puig sebagai momen simbolik kerana ia menandakan perubahan dengan menjelangnya era baru. Namun, perkembangan untuk pemuda itu tidak seperti yang diharapkan selepas itu.

Puig cepat melangkah awal dan terkesan dalam aksi berikutnya, dengan permulaan dan bantuan dalam kemenangan Copa del Rey ke atas Cultural Leonesa, namun dia hampir tidak tampil dalam dua bulan berikutnya.

Sekali lagi roda nasib mula berpusing lagi ketika Setien perlu menguatkan lini tengahnya melawan Athletic Club yang gigih pada malam Selasa tertentu – dia mengalihkan perhatiannya ke Puig.

Walau pun para penonton benar-benar menyaksikan banyak eksploitasi dan persembahan banyak pemain lain pada malam itu, ternyatalah yang menggagumkan adalah persembahan pemain berusia 20 tahun itu selama 35 minit yang menampilkan bukan hanya tekniknya yang luar biasa, tetapi ketenangan dan kepercayaan diri yang luar biasa.

Malah Xavi Hernandes yang hebat pun mempunyai prestasi positif terhadap prestasi Puig dalam perlawanan pra musim itu menentang Milan.

“Yang benar dia adalah anak lelaki yang mempunyai bakat,” kata ikon Barca kepada Mundo Deportivo.

“Dia memiliki keyakinan diri, keperibadian, tidak menyembunyikan dan m

Puig terus menerus menentang Athletic. Walaupun Rakitic menjadi pemenang besar pada malam itu, Puig yang pasti mengubah keseluruhan aliran permainan setelah datang menggantikan Arthur, dan benar-benar menghidupkan kembali Barca dengan pergerakannya yang berterusan dan hantaran yang tajam.

Sekarang ada desakan agar dia bermula pada perlawanan berikutnya menentang Celta Vigo pada malam Sabtu ini.

Kemungkinan dia akan kembali menunggu giliran di bangku simpanan. Walau apa pun yang berlaku, dua tahun setelah mengagumkan Gattuso dan Massaro di Santa Clara dengan bakat kalah mati, Puig akhirnya dan secara signifikan bersedia untuk menjadi pasukan pertama di Barca.

DNA Barca, bakat, keyakinan diri dan keinginan untuk berjaya – dia telah mempunyai semuanya dan sekarang nampaknya dia akhirnya mendapat peluang untuk menghidupkan kembali lini tengah Barcelona, sesuatu yang sangat diperlukan oleh pasukan gergasi Blaugrana untuk menghidupkan kembali skuad mereka dan mengekalkan penguasaan mereka untuk sekarang dan juga masa depan.