La Liga Berita

Kembalinya Luis Suarez adalah kunci untuk Barcelona memenangi La Liga

Luis Suarez kembali dalam keadaan baik untuk Barcelona menentang Mallorca ketika kedua-dua pasukan bertemu pada Sabtu malam, yang merupakan berita hebat untuk Cules di seluruh dunia.

Bintang Uruguay itu dalam keadaan murni sebelum mengalami kecederaan lutut pada bulan Januari, yang menyebabkan pukulan hebat kepada Barca memandangkan 14 gol dalam 23 penampilan yang telah dijaringkan oleh Suarez hingga saat itu musim ini.

Kembalinya Luis Suarez adalah berita terbaik yang diterima Quique Setien sejak La Liga dihentikan kerana pandemi Covid-19.

Messi pasti akan menerajui skuadnya sebagai senjata serangan utama untuk Barcelona sekali lagi. Dengan ini, menjadikan Luis Suarez sebagai rujukan lain untuk dibimbangkan oleh pertahanan saingan akan membiarkan nombor 10 bola sepak paling terkenal untuk mencipta peluang untuk menjaring secara kreatif.

Jelas sekali, kehadiran Suarez di tengah-tengah serangan Barca akan meningkatkan semangat rakan sepasukan dan menurunkan semangat lawan ketika La Liga berterus pada hari Sabtu. Sifat agresif, dinamisme dan pengaruhnya di lapangan, seiring dengan kerjasamanya dengan Messi, menambah mimpi buruk untuk bertahan. Peningkatan semangat penting dalam menyambut kepulangan salah seorang penyerang paling berkesan di dunia yang lama ditunggu-tunggu tidak dapat dipandang remeh.

Kemungkinan besar Setien akan mempercayai Messi untuk bermula dari sayap kanan sekali lagi, yang membolehkan Messi melakukan apa yang hanya dia lakukan yang terbaik sekali di ruang apa pun yang dia memutuskan untuk meneroka dalam menembusi pertahanan Catalans.

Antoine Griezmann kemungkinan besar merupakan bahagian terakhir untuk melengkapkan barisan tiga serangan Barcelona. Sangat menarik untuk melihat bagaimana pemain antarabangsa Perancis itu meningkatkan hubungannya dengan bukan hanya Suarez, tetapi juga dengan Jordi Alba yang selalu tumpang tindih.

Pengurus Arsenal legenda Arsene Wenger baru-baru ini mempertimbangkan perdebatan nombor 9 mengenai Suarez di Barcelona:

“Barcelona selalu membeli pemain terhebat. Secara peribadi, saya tidak pasti bahawa Luis Suarez perlu diganti. Mereka boleh menambah penyerang lain kerana memang benar bahawa Suarez dan Lionel Messi adalah penyumbang utama dan mereka mungkin memerlukan orang lain yang dapat menjaringkan gol.”

“Saya masih fikir Griezmann pada tahap tertentu akan mula menjaringkan gol, dia tidak kelihatan sepenuhnya menyesuaikan diri, mungkin sekarang setelah berpantang dia akan segar kerana dia juga pencetak gol yang baik. Tetapi saya yakin mereka juga akan membeli penyerang lain.”

Jelasnya kedatangan Neymar atau Lautaro Martinez akan menjadi pendorong utama bagi Barca. Sekarang hanya persoalan sama ada kewangan kelab itu cukup kuat untuk membuat pertukaran wang. Ini adalah persoalan enam juta dolar untuk Blaugrana.