Eropah Berita

Bahagian Penamat dalam Siri 2 Bahagian mengenai ‘Genius & Keunikan Pep Guardiola’

Keunggulan Guardiola sebagai salah satu mahaguru bola sepak kontemporari yang dihormati oleh semua di dunia bola sepak adalah kesaksian yang cukup besar terhadap pendekatannya yang tidak linier, di luar kotak peribahasa, dalam melaksanakan paradigma dan strategi baru di lapangan untuk membentuk pemainnya menjadi keseluruhan yang serasi sebagai satu unit yang disatukan dan diselaraskan dengan baik.

Perubahan dan inovasi taktikal berterusan

Guardiola terus-menerus menuntut kreativiti dari para pemainnya dari berbagai bidang, dan salah satu hal yang benar-benar menonjolkannya adalah menerapkan perubahan taktikal agar sesuai dengan permainan lawan mereka dan memastikan para pemainnya selalu waspada dan fleksibel di jari kaki mereka.

Salah satu inovasi strategiknya yang paling terkenal dalam Liga Perdana ialah penggunaan full-back terbalik, selain juga membantu menentukan sembilan yang salah, dan menggunakan pemain tengah sebagai bek tengah, yang semuanya telah berfungsi untuk mengubah konvensi bagaimana kita melihat nombor lapan

Proses pemikiran Guardiola tentang bagaimana terus berubah dan berinovasi bola sepak tidak pernah berhenti, sering kembali dari rehat panjang dengan permata inovatif yang baru difahami. Selepas rehat yang dipaksakan, siapa tahu apakah bola sepak ciri baru yang akan didedahkan ketika City kembali beraksi bulan ini?

Mencampurkan ketekunan taktikal dengan kebebasan kreatif

Satu lagi ciri luar biasa jenama bola sepak Guardiola yang menarik adalah menyatukan organisasi kedudukan dengan kebebasan kreatif secara tiba-tiba di tangga ketiga terakhir. Dia berpegang pada kepercayaan membiarkan pemain depannya berimprovisasi sebaik sahaja mereka mencapai kawasan penalti, mempercayai kemampuan menyesuaikan diri dan bakat dan kemahiran individu pemainnya untuk berfikir dan bertindak baru di depan gawang.

Guardiola percaya tugasnya adalah untuk mendorong pasukan ke tangga ketiga terakhir, sementara menyusun taktik untuk memastikan mereka selalu berada dalam posisi untuk mencipta peluang baru secara inovatif sambil mengikuti rencana induknya, tetapi dia menyerahkan tanggungjawab kepada penyerang untuk mencari penyelesaian mereka sendiri dalam kerangka utama rancangan permainan yang telah disusunnya dengan mahir.

Penghormatan tinggi Guardiola terhadap keperibadian pemainnya, ditambah dengan bimbingan mendalam, mengekalkan persekitaran yang bahagia dan seimbang agar pemain handalannya seperti Raheem Sterling, Silva, dan De Bruyne berkembang.

Ketika penduduk Catalan ini yang tidak dapat dikalahkan bila tiba di Bayern Munich, para pemain benar-benar binggung dengan desakannya agar mereka tidak melakukan larian panjang di sekitar lapangan latihan. Guardiola berpegang teguh pada kepercayaannya yang tunggal mengenai pentingnya berlatih dengan bola sepanjang masa.

Pendekatannya yang unik untuk membina kecergasan dan menggembangkan kemampuan teknikal sangat bergantung pada rondos, bentuk anak babi yang telah menjadi ciri utama hampir setiap kelab teratas di Eropah sejak Guardiola mempopulerkan ideanya.

Rondos meningkatkan kemampuan pemain untuk membuat keputusan sendiri, sentuhan pertama dan hantaran, dan ditambah dengan sistem grid kedudukan mereka membolehkan pemain Guardiola bermain ‘mini-rondos’ sepanjang pertandingan 90 minit sebenar.

Pelbagai formasi dan taktik dilatih pada satu masa

Guardiola menggunakan musim panas untuk melatih pemainnya dengan berbagai gaya taktik dan menerapkannya selama musim.

Ketiga-tiga kelab penerbangan teratas yang pernah dia menjadi pengurus dan pelatih memiliki tujuh atau lapan formasi yang berbeza di loker mereka, selalu siap keluar untuk dikerahkan setiap kali keadaan memerlukannya.

Dengan tingkat keragaman yang ada, Guardiola dapat mencegah pasukannya basi dan juga mencegah lawan mencari tahu cara menghentikannya. Terlalu banyak cara di mana pasukannya dapat menyebabkan kerosakan pada saingan mereka.

Analisis video dengan pemain untuk membuat pertahanan yang paling hebat

Pembela yang pernah bekerjasama dengan Guardiola sering teringat akan tayangan rakaman video selama beratus-ratus jam untuk memperbaiki permainan mereka, dan ini memang merupakan aspek taktiknya yang sering dilupakan.

Guardiola dengan tegas percaya bahawa pertahanan yang tidak dapat ditembus menjadi asas, dan segala yang lain mengikutinya. Dia memiliki rekod pertahanan yang luar biasa sepanjang kerjayanya, yang terutama berasal dari perincian analisis dan pengakap videonya.

Pertahanan harus selalu bergerak sebagai satu, selalu berani dan juga berani mengambil risiko dari barisan tinggi, dan bahawa ia harus disatukan bila-bila masa sebagai pertahanan yang tidak dapt ditembuskan

Kerendahan hati untuk menyesuaikan diri dengan liga yang berbeza

Satu lagi insiden terkenal dari Guardiola berlaku beberapa bulan pertama beliau di Bayern, seperti yang dinyatakan dalam anekdot dari buku Marti Perarnau, Pep Confidential, adalah ketika dia memarahkan pemainnya kerana cuba meniru permainan seperti Barcelona.

Dia bekerja dengan tekun dan berusaha untuk menjadikan Bayern menjadi pasukan Jerman yang mencerminkan budaya bola sepak negara, sesuatu yang dia benar-benar menceburkan diri ketika tinggal di Munich.

Dalam ukuran yang sama, Guardiola sengaja menyesuaikan taktiknya dengan budaya permainan Inggeris, menuntut agar para pemainnya mematuhi fizikal dan kepantasan Liga Perdana, yang menjelaskan mengapa City melakukan serangan balas lebih banyak daripada pasukannya yang lain pada masa lalu, mengapa Bayern lebih sukar ditekan, dan mengapa Barcelona mampu melalui saingan mereka dengan konsistensi dan kejayaan dengan cara tersendirinya yang City dan Bayern tidak mampu melakukan.

Perlu mengambil satu buku untuk melengkapkan genius yang luar biasa dari jurulatih serta pengurus luar biasa ini yang secara peribadi telah melatih dan membimbing beberapa superstar paling berbakat di dunia bola sepak, tidak kurang di antaranya adalah pemenang anugerah Balon D’or 6 kali yang tidak dapat ditandingi, Lionel Messi.

Ini dengan sendirinya menunjukkan kedalaman genius dan keunikan Pep Guardiola.