Bundesliga Berita

Jadon Sancho dari Dortmund terpanas dengan bayaran denda potongan rambut

Aduh, relaks la sedikit – malah bintang bola sepak pun memerlukan potongan rambut, terutamanya ketika anda berusia 20 tahun, merasa sedikit dihantui oleh protokol penguncian wabak coronavirus yang menyekat dan juga kini merupakan salah satu penyerang muda terpanas Bundesliga, dengan yang lain kelab-kelab penerbangan teratas liga Eropah tidak sabar menunggu anda menyertai pasukan mereka.

Jadon Sancho dari Borussia Dortmund, jelas kecewa, melabelkan keputusan untuk mendenda dia setelah digambarkan mempunyai potongan rambut di rumah tanpa memakai topeng sebagai “memang mutlak”. Rakan sepasukannya, Manuel Akanji juga telah didenda setelah mereka dianggap melanggar peraturan.

Gambar muncul menunjukkan Sancho dan pemain pertahanan Switzerland, Akanji yang berusia 24 tahun menggayakan rambut mereka di kediaman masing-masing, dengan pemain dan pendandan rambut tidak memakai sebarang alat pelindung diri.

“Memang mutlak DFL,” Sancho keluarkan pesanannya diTwitter, yang kemudiannya ditarik keluar.

Liga bola sepak Jerman DFL mengatakan dalam satu kenyataan: “Para pemain dari Borussia Dortmund jelas telah melanggar piawaian kebersihan umum dan perlindungan jangkitan pada janji penata rambut di rumah dan khususnya konsep perubatan-organisasi pasukan petugas DFL.

“Tidak ada keraguan bahawa pemain bola profesional juga harus memotong rambutnya. Namun, saat ini harus dilakukan sesuai dengan konsep organisasi perubatan.”

Persekutuan bola sepak Jerman (DFB) memutuskan pada hari Rabu bahawa Sancho tidak akan dikenakan denda kerana mengangkat kemeja Dortmundnya untuk mendedahkan t-shirt yang bertuliskan “Justice For George Floyd” semasa kemenangan menentang Paderborn hujung minggu lalu.

Bundesliga menjadi yang pertama dari liga bola sepak utama Eropah yang disambung semula pada 17 Mei, berikutan penutupan coronavirus.

Pemain dan jurulatih dikehendaki mematuhi garis panduan kesihatan yang ketat, termasuk ujian biasa dan hanya tinggal bersama ahli keluarga atau rakan sepasukan di antara perlawanan.