Eropah Berita

Legenda Brazil Ronaldo menyokong Messi berbanding Cristiano Ronaldo pada bila-bila masa

Bekas penyerang Brazil, Ronaldo, akhirnya mempertimbangkan debat Messi-Cristiano Ronaldo dan mengecewakan nama sesamanya Cristiano, secara terbuka menyatakan Lionel Messi sebagai pemain bola sepak kegemarannya untuk ditonton di bila-bila masa.

Perdebatan telah berlangsung selama beberapa tahun mengenai siapa pemain terhebat saat ini di dunia, dengan Messi memenangi Ballon d’Or enam kali dan Cristiano lima kali.

Ronaldo dari Brazil – yang dirinya dipuji sebagai pemain paling berbakat dari generasinya dan memenangi dua Ballon d’Ors – diminta oleh penerbitan Sepanyol AS untuk bintang kegemarannya hari ini dan dia secara terbuka menghilangkan Cristiano dalam penilaiannya tetapi memasukkan penyerang Liverpool sebagai gantinya.

“Messi, tentu saja, dia adalah orang nombor satu, itu adalah bakat yang kita perlukan 20 atau 30 tahun lagi untuk melihat sesuatu yang serupa,” kata Ronaldo.

“Saya juga suka (Mohamed) Salah, (Eden) Hazard, Neymar, bahawa saya suka menontonnya bermain, tentu saja (Kylian) Mbappe.”

Perbandingan sering dilakukan antara Mbappe dan Ronaldo, dengan pemerhati mencatat persamaan dengan kecepatan dan kemahiran meledak mereka di bola.

Ronaldo, bagaimanapun, menolak perbandingan ini dengan mengatakan: “Ia mengatakan banyak orang yang mirip dengan saya, memiliki banyak kelajuan, selesai dengan baik, mempunyai pergerakan yang hebat, memukul dengan baik dengan kedua kaki, memiliki kemajuan yang luar biasa.

“Kami mempunyai perkara yang serupa, tetapi saya tidak pernah menyukai perbandingan, terutama antara pemain dari generasi yang berbeza, kerana situasinya berbeza.”

Perdebatan yang tidak pernah berakhir mengenai Messi vs Cristiano pasti akan berterus selepas mereka berdua bersara di masa depan, dan Gary Lineker juga baru-baru ini memasuki perdebatan dengan meletakkan berat badannya di belakang Messi tanpa ragu-ragu.

“Orang-orang menjadi sangat suku dalam berbagai cara dalam hidup, dan Messi berbanding Ronaldo adalah salah satu dari mereka,” kata bekas penyerang England itu kepada BBC Sport.

“Selalunya pilihan sepertinya bergantung kepada sama ada anda menyokong Barcelona, Real Madrid, Juventus atau sesiapa sahaja, mana yang baik – saya faham itu.

“Saya juga peminat Ronaldo, tetapi jika anda bercakap tentang pemain terbaik yang pernah ada, semestinya tidak ada perdebatan bahawa itu adalah Messi. Itu hanya pendapat saya, tetapi untuk saya perbandingan diantara mereka berdua ini memang tidak serata.”