Liga Perdana Berita

Pep Guardiola mendapat apa yang dia mahukan dengan perubahan peraturan Liga Perdana

Manchester City kini sudah bersiap sedia untuk menyambung semula kempen Liga Perdana, Liga Juara-Juara dan Piala FA mereka setelah terpaksa berehat selama tiga bulan.

Guardiola telah lantang kerana tidak menyukai jadual perlawanan Liga Perdana Inggeris, terutama sekitar Krismas.

Pengurus yang memenangi pelbagai trofi itu bergurau musim ini bahawa pemainnya harus ‘disimpan di dalam peti sejuk’ untuk mengekalkan pemainnya sepanjang tempoh Krismas, kerana City bermain enam kali dalam 18 hari – termasuk dua kali dalam 48 jam.

Itulah sebabnya mengapa prospek untuk menghabiskan musim dengan 10 perlawanan dalam 38 hari tidak akan segera meredakan kebimbangan Guardiola mengenai jadual perlawanan yang sengit, walaupun City tidak bermain dalam tiga bulan.

Mereka juga dapat memiliki hingga sembilan pertandingan lagi di Liga Champions dan Piala FA untuk dipertandingkan jika mereka mencapai kemasukan ke pusingan akhir kedua pertandingan.

Namun, cahaya di hujung terowong adalah satu kemungkinan perubahan peraturan yang dapat memberi Guardiola kelegaan yang dia minta selama empat musimnya di England, ketika Lembaga Persatuan Bola Sepak Antarabangsa baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka akan membenarkan lima penggantian sementara dibuat oleh pasukan dalam setiap permainan.

Peraturan ini telah pun berjaya digunakan di Bundesliga sejak dimulakan semula awal bulan ini, dan ketua eksekutif Liga Perdana Inggeris Richard Masters mengatakan ia akan dibincangkan sebelum musim ini disambung semula.

“Undang-undang IFAB telah berubah, pengeluaran tambahan mungkin dan Bundesliga memutuskan untuk pergi ke lima pemain pengganti,” katanya.

“Kelab kami akan membuat keputusan itu dalam beberapa minggu ke depan mengenai apakah mereka mahu atau tidak. Terdapat pandangan bercampur di luar sana dan kami akan membuat kesimpulan dalam beberapa minggu akan datang.”

Memang pasti Guardiola dan City akan menyokong perubahan, terutama mengingat mereka dapat bermain lebih banyak permainan daripada kelab lain antara sekarang dan akhir musim jika mereka terus berjaya dalam pertandingan piala yang tersisa.

Mendapatkan dua pemain pengganti tambahan akan membenarkan Guardiola untuk memutar lebih jauh dan merehatkan pemainnya di antara permainan, dan mendapatkan penggunaan skuad yang paling produktif yang paling produktif. Ketersediaan semua pemainnya untuk pertama kalinya musim ini pasti akan menjadi dorongan, selain juga membawa cabaran baru untuk membuat semua anggota skuad gembira.