Liga Perdana Berita

Bos Liverpool, Jurgen Klopp menjelaskan mengapa dia adalah ‘pengurus pakaian tracksuit’ berbanding Pep Guardiola

Bos Liverpool Jurgen Klopp menjelaskan mengapa dia akan selalu menjadi ‘pengurus sukan berpakaian tracksuit’ sambil memuji pesaingnya, Pep Guardiola sebagai temannya yang ‘berpakaian terbaik’ di garis sentuhan.

Orang Jerman yang cekap dicirikan oleh pakaian kasualnya yang berpakaian biasa di sela-sela, lebih suka memakai pakaian sukan kelab dengan topi baseball berbeza dengan gaya lain pengurus yang lebih canggih atau korporat.

Ketika mendekati masalah itu, Klopp menjelaskan bahawa dia tidak pernah berpeluang untuk membiasakan diri dengan pakaian lebih canggih dengan peralihan cepat beliau dari pemain ke pengurus.

Dia memberitahu Guardian: “Saya adalah pemain dan keesokan harinya saya menjadi pengurus. Di bilik persalinan saya terdapat pakaian tracksuit lelaki yang masih mempunyai pekerjaan dua hari sebelum itu. Pakaian itu memang pun tidak sesuai untuk saya.”

“Saya hanya fokus pada permainan. Saya tidak pernah memikirkan bagaimana penampilan saya.”

Bos Liverpool yang senang orangnya, yang merupakan dalang utama yang telah memimpin pasukannya hanya dua mata dari gelaran Liga Perdana sebelum pengundurandisebabkan wabak coronavirus, mengakui walaupun ada waktu singkat yang dia telah cuba pakaian lebih cerdik ketika dia di Borussia Dortmund.

“Saya tahu memang tidak Nampak sempurna kerana kami bekerja di khalayak ramai, tetapi ketika saya datang ke Borussia Dortmund saya berfikir: ‘Mungkin saya harus berubah'”, tambahnya.

“Saya pergi sebentar memakai seluar jeans dan baju. Tetapi saya tidak berasa selesa. Tetapi itu tidak bermaksud itu buruk bagi anda. ”

Walaupun Klopp dan Guardiola telah bertanding di puncak Liga Perdana sejak beberapa musim yang lalu, bos The Reds mengakui hanya ada satu pemenang dalam bidang fesyen.

“Saya rasa pengurus berpakaian terbaik adalah Pep Guardiola,” katanya. “Semua yang dipakainya kelihatan sangat tepat untuknya. Dia tidak memakai sut, hanya pakaian biasa.

“Jadilah diri anda sebagai jurulatih. Sekiranya anda mahu kelihatan hebat, maka indahlah. Saya tidak selesa dengan gaya ini.

“Penting untuk anda melakukan apa yang sesuai untuk anda kerana apa sahaja model peranan yang anda ada, anda tidak boleh melakukan perkara yang sama. Saya suka apabila anda melihat jiwa atau watak jurulatih dalam pasukan.

“Guardiola lagi – anda melihat satu pasukan dan berfikir: ‘Wow, itu sama ada Guardiola atau seseorang yang bekerja dengannya.’ Tetapi anda tidak akan merupakan dia.

“Tapi jangan risau: anda boleh menjadi juara dunia dengan pakaian sut atau pakaian tracksuit. Anda hanya perlu merasa selesa,” dia menyimpulkan.

Pada penghujung hari, semuanya terpulanglah pada diri sendiri dengan gaya berlainan untuk setiap orang yang berbeza daripada yang lain.