Ligue 1 Berita

Kylian Mbappe mempertimbangkan untuk menandatangani perjanjian PSG baru

Kylian Mbappe dilaporkan mempertimbangkan untuk menandatangani perjanjian baru £600,000 seminggu dengan PSG yang hampir akan menggandakan upahnya dan memasukkannya ke dalam kelompok gaji yang sama dengan Neymar, menurut laporan terbaru dari Perancis.

Mbappe telah dikaitkan dengan perpindahan ke Real Madrid atau Liverpool, dengan yang pertama menjadi pertaruhan yang lebih mungkin kerana The Reds tidak lagi diharapkan untuk membuat perpindahan besar pada musim panas ini harus menyusahkan kewangan mereka bersaing dengan kesan kewangan wabak tersebut .

Madrid sebaliknya dikatakan meningkatkan usaha mengejar bintang Perancis, yang telah mencetak 90 gol dalam 120 penampilan untuk Paris-Saint Germain sejak bergabung dengan kelab Perancis dari Monaco pada 2017.

Namun, PSG, yang dipaksa menunjukkan tangan mereka dalam permainan poker tinggi ini, minggu lalu menunjukkan kesungguhan mereka untuk menyimpan pemain berbakat yang berusia 21 tahun ini dan telah menawarkan kepadanya perjanjian yang akan menetapkannya dengan tegas dalam golongan eksklusif yang sama dengan rakan sepasukannya Neymar, menurut L’Equipe.

Ini mungkin merupakan satu pergerakan yang di harap akan menghentikan rancangan Mbappe untuk berpindah kerana kelab-kelab lain tidak disangkakan dapat membayar sejumlah besar seperti itu setelah penularan wabak Covid-19 yang telah menghentikan bola sepak di seluruh Eropah.

PSG telah membayar £166 juta untuk menandatangani Mbappe pada bulan Ogos 2017 dan tidak ingin menjualnya dengan harga yang lebih rendah daripada nilai pasarannya, jadi dalam usaha untuk mengecilkan hati para pelamar dan juga untuk meyakinkannya supaya tidak meninggalkan mereka, mereka telah menawarinya perjanjian baru yang tidak dapat ditolak setanding dengan Neymar yang berpendapatan tertinggi sekali di Ligue 1.

Mbappe, yang dikontrak ke PSG hingga 2022, menjaringkan 18 gol dalam 20 perlawanan Ligue 1 musim ini dengan pasukannya dinobatkan sebagai juara akhirnya, kerana kempen ini dipotong pendek kerana wabak koronavirus.