Liga Perdana Berita

Borussia Dortmund ‘yakin’ Jadon Sancho akan kekal dengan tawaran baru £9 juta

Walaupun sangat terkait dengan perpindahan musim panas ini dengan laporan yang menunjukkan bahawa Jadon Sancho sudah menyetujui perjanjian dengan Manchester United, Borussia Dortmund yakin mereka dapat menangkis minat perpindahan Red Devils terhadap Sancho kerana mereka bersedia memecahkan bank untuk meyakinkan penyerang yang cemerlang itu untuk meneruskan kontraknya di Bundesliga.

Dengan masa depan Sancho masih berlegar di udara, para majikannya di Bundesliga harap menarik perhentian Sancho dengan melekatkan perpanjangan kontraknya dalam langkah tegas untuk menangkis sekumpulan calon pelamar yang berminat untuk menjeratnya.

Dortmund percaya bahawa mereka dapat meyakinkan pemain sayap England itu untuk menandatangani perpanjangan kontrak dengan jumlah gaji satu tahun bernilai £9 juta, menurut Forbes kerana kontrak pemain berusia 20 tahun itu akan berlangsung hingga 2022, tetapi Dortmund ingin menambah musim lagi di atas ini dengan menawarkan kenaikan gaji tahunan kepada Sancho sebanyak £3.5 juta.

Keyakinan mereka berpunca dari ketidakpastian yang disebabkan oleh krisis coronavirus yang memberikan tekanan yang tidak semestinya kepada kelab elit untuk mempertimbangkan semula rancangan perpindahan musim panas mereka kerana ketidakstabilan kewangan.

Dortmund telah menyatakan dengan jelas bahawa mereka tidak akan menerima sesuatu yang lebih rendah daripada harga permintaan mereka sekitar £100-120 juta untuk Sancho, bahkan dalam iklim ekonomi yang berlaku. Dan melindung nilai pertaruhan mereka dengan kenaikan gaji £3.5 juta untuk pemain bintang mereka diharapkan akan mencapai matlamat mereka menggalakkan Sancho terus kekal di Dortmund.

Adalah harapan kuat kelab Bundesliga bahawa wang yang diperlukan untuk tarik keluar Sancho mungkin tidak tersedia untuk United, dan juga Chelsea, pada musim panas. Sejauh ini, United diyakini sudah mencari alternatif sekiranya mereka tidak dapat membiayai perpindahan Sancho tahun ini, dengan penerbitan Perancis Le 10 Sport melaporkan bahawa United sedang menumpukan perhatian kepada Joao Felix dari Atletico Madrid sebagai pilihan sandaran sekiranya mereka gagal dalam tawaran untuk Sancho.

United, bagaimanapun, memainkan lagu yang berbeda dengan adanya laporan bahawa mereka telah mencapai kesepakatan dengan Sancho, walaupun tidak membincangkan bayaran dengan Dortmund.

Ole Gunnar Solskjaer telah meniup trumpetnya, dengan tegas menyatakan bahawa krisis semasa tidak akan menghambat pembelanjarannya pada musim panas ini, dengan alasan kelebihan kewangan United daripada saingan mereka.

“Bola sepak akan kembali normal pada satu ketika, dan sangat penting kita bersedia ketika itu terjadi,” kata Solskjaer kepada Sky Sports.

“Kemudian, pasar, siapa yang tahu bagaimana pasaran akan bertindak balas terhadap ini? Siapa tahu kelab mana yang perlu menjual pemain?

“Mungkin ada situasi di mana anda dapat mengeksploitasi, dan saya tahu bahawa di Man United kami adalah salah satu yang terbesar, dan terbesar, yang kaya dengan kewangan.

“Saya yakin kita mampu, ketika kita kembali ke normal, kita dapat melakukan perniagaan yang kita inginkan.”