Berita Bola Sepak Wanita

risiko besar untuk pemain bola sepak wanita, kata FIFA

Laporan oleh Reuters:

Banyak pemain bola sepak wanita berisiko kehilangan mata pencahariannya kerana penutupan bola sepak global yang disebabkan oleh wabak COVID-19, demikian laporan oleh kesatuan pemain global FIFPRO pada hari Khamis.

Laporan itu mengatakan langkah-langkah khusus diperlukan untuk membantu bola sepak wanita semasa krisis, yang telah menyebabkan sukan dunia terhenti dan menyebabkan penangguhan acara antarabangsa utama termasuk Olimpik Tokyo 2020.

Jika tidak, katanya, permainan wanita boleh menghadapi ancaman eksistensial.

Dalam laporan itu, FIFPRO mengatakan bola sepak wanita sangat terdedah kepada krisis kerana liga profesionalnya yang kurang mapan, gaji yang lebih rendah, skop peluang yang lebih sempit, tawaran penajaan yang tidak rata dan pelaburan korporat yang kurang.

“Kekurangan kontrak bertulis, jangka masa kontrak pekerjaan jangka pendek, kekurangan insurans kesihatan dan perlindungan perubatan, dan ketiadaan perlindungan pekerja asas dan hak pekerja menyebabkan banyak pemain wanita berisiko kehilangan mata pencarian mereka,” katanya .

Banyak yang “mengecewakan” sebelum krisis semasa, tambahnya.

FIFPRO juga mengatakan terdapat perbezaan yang luas mengenai seberapa banyak maklumat yang diterima pemain mengenai status bola sepak di mana mereka bermain.

“Sebilangan orang sering mendapat kemas kini; ada yang hampir tidak mendapat maklumat,” katanya, sambil menambah bahawa dibiarkan dalam kegelapan dan diasingkan di negara asing “sangat tidak menyenangkan”.

Pemain juga bimbang bahawa kemajuan baru-baru ini dalam permainan wanita dapat dihancurkan oleh kejatuhan wabak tersebut.

“Mereka telah menjadi bagian dari pertumbuhan industri, dari munculnya status amatur dan separa profesional ke peralihan ini ke arah profesional,” kata laporan itu.

“Ini adalah perjalanan yang panjang, dan sukar bagi pemain untuk melihat bahawa pengakuan dan penglihatan yang sukar diperoleh berisiko.”

Dengan jangka masa kontrak purata 12 bulan, banyak pemain wanita tidak akan dilindungi daripada kehilangan gaji sekiranya pertandingan dibatalkan, kata laporan itu.

Ia meminta lebih banyak pelaburan dalam bola sepak wanita dan penciptaan “lingkungan kerja di mana pemain tidak dieksploitasi, hak mereka dihargai, dan mereka dihormati sepenuhnya”.

Ia mengatakan bahawa bola sepak wanita harus mempunyai “akses ke kemudahan, masa dan situasi yang mengutamakan peminat untuk menghadiri permainan, penaja untuk meningkatkan pendapatan, penyiar untuk menjangkau khalayak luas, dan pemain untuk tampil dalam keadaan optimum”.

Ia juga menyarankan agar piawaian industri global harus dibuat untuk keadaan kerja dalam bola sepak wanita.

Laporan itu menekankan bahawa bola sepak antarabangsa dan bukan kelab mendorong pertumbuhan permainan wanita dan bahawa ini harus diberi keutamaan dalam pembangunan semula industri bola sepak wanita.

“Ini menunjukkan perlunya FIFA dan gabungan serantau untuk menyelaraskan kalendar pertandingan antarabangsa wanita dengan liga dengan lebih baik, dan krisis semasa memberikan peluang luar biasa untuk melakukannya,” katanya.