Kolum Eropah

Tiga penjaring terbanyak Liga Juara-Juara Eropah

Liga Juara-Juara Eropah adalah satu kejohanan besar yang menjadi impian buat semua pemain bola sepak dunia. Disini juga terkumpulnya pemain-pemain bertaraf bintang. 

Mustahil bagi mana-mana pemain yang beraksi bersama kelab eropah untuk tidak mengimpikan penampilan di pentas Liga Juara-Juara Eropah.

Disamping itu, pentas ini juga menjanjikan perhatian dan publisiti dari seluruh dunia. Lagu rasmi Liga Juara-Juara Eropah mampu untuk menegakkan bulu roma para peminat setia bola sepak seantero dunia.

Tetapi, tahukah anda siapa penjaring terbanyak bagi kejohanan berprestij ini?

Oleh itu, dilampirkan disini tiga penjaring terbanyak Liga Juara-Juara Eropah sepanjang zaman berdasarkan laporan 90 Min

 

1.Cristiano Ronaldo (Juventus, Real Madrid, Manchester United)

(Photo by Massimo Insabato/Archivio Massimo Insabato/Mondadori via Getty Images)

Penyerang prolifik Portugal ini telah menjaringkan 127 gol sepanjang berkhidmat bersama tiga kelab. Gol pertamanya hadir pada tahun 2007 ketika membantu Manchester United membelasah AS Roma 7-1. 

 

2.Lionel Messi (Barcelona)

(Photo by Pressinphoto/Icon Sport via Getty Images)

Pemain terbaik dunia tahun ini yang sentiasa menjadi subjek perbandingan kepada Cristiano Ronaldo ini pula telah menyumbat 112 gol bersama Barcelona. Messi mula menjaringkan gol pada kejohanan ini ketika membantu Barcelona membenam Panathinaikos 5-0 pada November 2005.

 

3.Raul Gonzalez (Real Madrid, Schalke 04)

(Photo by Jasper Juinen/Getty Images)

Pemain Sepanyol yang popular dengan gaya mencium cincin di jari ketika meraikan jaringan telah menyumbang 71 gol sepanjang bermain bersama Real Madrid dan Schalke 04. Gol pertama dijaringkan pada perlawanan menentang Ferencvaros yang menyaksikan Real Madrid menang besar 6-1. 

Persamaan ketiga-tiga pemain ini ialah pada kemenangan besar pasukan disaat menjaringkan gol pertama. Kesemua pemain ini membantu pasukan mencatat kemenangan besar ketika pertama kali membuka akaun jaringan gol dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah.