Luar Negara Berita

Bagaimana Manchester City lepas sekatan dari FIFA?

Manchester City berjaya mengelak sekatan perpindahan pemain oleh FIFA apabila hanya didenda £ 315,000 selepas bersalah melanggar pemindahan antarabangsa dan pendaftaran pemain di bawah umur 18 tahun.

Sebelum ini, Chelsea menerima nasib yang berbeza apabila dikenakan larangan pemindahan pemain satu tahun dan didenda £ 460,000 pada Februari lalu.

FIFA menjelaskan bagaimana City mengelak daripada dikenakan sekatan selepas didapati bersalah – biarpun melanggar peraturan yang sama dengan Chelsea.

Badan induk bola sepak dalam satu kenyataan menyatakan bahawa pengakuan jujur daripada pihak City  telah menjadi faktor kepada budi bicara FIFA untuk mengurang denda yang dikenakan.

“Dalam keputusannya mengenai Manchester City, Jawatankuasa Tatatertib FIFA mengambil kira semua keadaan tertentu dalam kes itu serta kerjasama kelab dalam menjelaskan fakta yang relevan,” kata jurucakap FIFA kepada Sky Sports News.

“Adalah penting untuk menekankan bahawa keadaan tertentu kes ini berbeza daripada kes sebelumnya yang melibatkan pelanggaran yang berkaitan dengan pemindahan antarabangsa dan pendaftaran pemain di bawah umur 18 tahun.”

Kod Tatatertib FIFA menyatakan.

“Badan kehakiman harus mengambil kira semua faktor yang relevan dalam hal ini, termasuk bantuan dan kerjasama yang substansial oleh pesalah dalam mengungkap atau menetapkan pelanggaran peraturan FIFA, keadaan dan tingkat kesalahan pelaku dan apa pun keadaan lain yang relevan . ”

City berkata pelanggaran itu timbul setelah “salah faham peraturan yang dipersoalkan”, sambil menambah dalam kenyataan bahawa mereka telah mematuhi sepenuhnya peraturan tersebut sejak Disember 2016.