Luar Negara Berita

Hari di mana Messi hampir menyarung jersi Sepanyol

Ia adalah 29 Jun 2004, apabila Lionel Messi memulakan kerjayanya dengan pasukan bawah 20 Argentina, namun ada suatu hari di mana penyerang itu hampir mewakili Sepanyol.

Menjelang Piala Dunia Bawah 17 Tahun 2003 yang diadakan di Finland, Persekutuan Bola Sepak Sepanyol cuba meyakinkan bintang Barcelona untuk menjadi sebahagian daripada skuad mereka.

Sepanyol yang dipimpin Cesc Fabregas ketika itu melangkah jauh dalam kejohanan terbabit, manakala Messi dan ayahnya menghantar mesej yang jelas kepada mereka ; Messi mahu mewakili Argentina, negara kelahirannya.

(Photo by Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images)

Biarpun pada ketika itu, Hugo Tocalli, jurulatih Argentina bawah 17 tahun tidak menyenaraikan Messi di dalam skuadnya ketika ke Finland.

Sepanyol dikhabarkan terus mencuba dan meyakinkan Messi, namun Jorge Messi, bapanya, memanfaatkan lawatan Marcelo Bielsa ke Catalonia untuk meyakinkan mereka bahawa Messi sudah bersedia untuk pasukan kebangsaan Argentina.

Claudio Vivas ketika itu mengambil maklum akan hal ini dan meminta video pemain terbabit. Beliau jelas bahawa bintang muda Barcelona ini cukup baik untuk pasukan kebangsaan Argentina.

Biarpun berumur 17 tahun, Messi diberi debut antarabangsanya dengan memakai baju dengan angka 17.