Kolum

Sadio Mane adalah jalan penyelesaian yang diperlukan Zidane

Zinedine Zidane dikhabarkan mahu pertukaran dilakukan di bahagian serangan Real Madrid dan bersedia untuk membida pemain sayap Liverpool, Sadio Mane yang menjadi sasaran utama jurulatih kelahiran Perancis tersebut.

Mane yang menjaringkan gol pada pertemuan dengan Los Blancos pada aksi akhir Liga Juara-Juara Eropah tahun lalu telah menarik minat Zidane untuk meletakkan beliau sebagai penyerang utama bagi membantu keampuhan dibahagian serangan Madrid.

Terbaru, beberapa laporan daripada media Sepanyol menyatakan Mane adalah pemain utama untuk dibawa masuk ke kem Madrid pada musim panas ini.

(Photo by Ahmad Mora/NurPhoto via Getty Images)

Mane kini telah menjadi antara pemain terbaik yang dimiliki oleh Liverpool dengan beberapa jaringan penting termasuk kemenangan pada aksi Liga Juara-Juara bertemu Bayern Munich musim ini.

Pada permulaan kariernya di Liverpool, Jurgen Kloop kelihatan sukar untuk menggunakan pemain kelahiran Senegal ini. Tetapi pada aksi musim ini, penurunan prestasi yang ditunjukkan Mohamed Salah telah membuka ruang buat Mane untuk menggunakan kreativiti beliau di bahagian kiri dalam membantu Liverpool.

Mane juga mempunyai kelebihan dalam menukar permainan dengan aksi pusingan yang luar biasa seperti yang telah dia pamerkan semasa aksi memperdaya penjaga gol Bayern Munich, Manuel Neuer.

(Photo by VI Images via Getty Images)

Kebolehan serta kreativiti ini sudah lama dimiliki oleh Mane, bahkan sewaktu beliau masih menyarung jersi Southampton lagi dia telah menunjukkan kemampuan beliau dalam mempengaruhi perlawanan.

Berbalik kepada pengendali Perancis, Zidane dilihat kurang mempercayai Karim Benzema dalam bertindak selaku penyerang tunggal dan Mane dilihat sebagai pemain yang mampu untuk menjadi pasangan terbaik Benzema dalam membantu serangan Real Madrid.

Selain daripada itu, kemampuan Mane dalam mencipta ruang untuk rakan sepasukan dilihat mampu untuk membantu Benzema yang selalu ditugaskan sebagai target man.

(Photo by Andrew Powell/Liverpool FC via Getty Images)

Untuk rekod, Mane telah menyumbang 30% dalam bahagian serangan Liverpool pada musim ini dalam membantu pasukan Liverpool mencetak gol.

Mane akan menjadi pemain penting buat Los Blancos pada musim hadapan jika beliau memilih untuk meninggalkan Liverpool dan semestinya Real Madrid akan menjadi pasukan yang luar biasa dengan Benzema bakal diapit oleh dua pemain sayap kreatif – Mane dan Vinicius.