Luar Negara Berita

‘Saya sentiasa berisiko’ dipecat oleh Chelsea – Maurizio Sarri

Maurizio Sarri mengakui bakal kehilangan tugasnya sebagai pengurus Chelsea selepas Manchester City menjaringkan empat gol dalam 25 minit pertama untuk mengalahkan Chelsea 6-0 malam semalam.

Sergio Aguero meraih hatrik untuk City melonjak berada di hadapan Liverpool dalam perebutan tempat teratas Liga Perdana.

Chelsea di sisi lain tergelincir ke tangga keenam dengan catatan enam kekalahan meletakkan masa depan Sarri dalam keraguan.

“Saya tidak tahu. Anda perlu bertanya kepada kelab itu, “kata jurulatih dari Itali ketika ditanya apakah dia takut dipecat hanya lapan bulan dalam kontrak tiga tahun di Stamford Bridge.

“Saya bimbang tentang pasukan saya, bimbang tentang prestasi tetapi tugas saya sentiasa berisiko.”

Photo by Victoria Haydn/Man City via Getty Images

Kekalahan 6-0 ke atas City pada perlawanan semalam adalah kekalahan di tempat lawan yang paling teruk sejak 1991.

“Kami mengakui gol itu selepas empat minit dengan cara yang bodoh,” tambah Sarri.

“Pada ketika itu, kami dipaksa untuk terus bermain dan kami tidak dapat bertahan kerana kami membuat banyak kesilapan. Mereka (City) bermain bola sepak yang sangat hebat hari ini. ”

Pengendali Manhester City, Pep Guardiola, bagaimanapun mempertahankan rakan sejawatnya dan menggesa pengurusan Chelsea tidak terburu-buru dalam membuat keputusan.

Guardiola juga memulakan karier beliau sebagai pengurus di Liga Perdana dengan beberapa rekod buruk tetapi tetap mendapat kepercayaan pengurusan City.

“Tahun pertama saya juga sukar. Dalam beberapa ketika kami bermain bagus tetapi tidak konsisten. Orang menjangkakan pengurus tiba, membeli pemain dan ia berlaku serta-merta,” kata Guardiola.