Luar Negara Berita

Pep Guardiola Percaya City Masih Mampu Pertahan Gelaran Liga Perdana

Pep Guardiola percaya bahawa pasukan kendalian beliau, Manchester City masih mampu untuk merampas takhta Liga Perdana daripada Liverpool biarpun tewas mengejut kepada Newcastle United, awal pagi tadi.

Kekalahan ini bermaksud Liverpool akan selesa di hadapan dengan perbezaan tujuh mata dengan City jika pasukan Jurgen Kloop berjaya mencatat kemenangan ke atas Leicester City, awal pagi Khamis nanti.

Pep mengakui ia bukan malam terbaik buat City biarpun berjaya memimpin perlawanan selepas 25 saat menerusi gol daripada penyerang Argentina, Sergio Aguero.

Guardiola percaya pasukannya masih boleh mempertahankan gelaran Liga Perdana walaupun Liverpool bakal menerajui liga dengan tujuh mata. Beliau berkata ; “Ia banyak perkara jika kita akan menang tetapi pada masa yang sama ia adalah Januari dan ia bukan April atau Mei. Kami mempunyai banyak permainan dan apa sahaja yang boleh berlaku. Banyak pasukan bermain untuk banyak sebab – Liga Perdana, Liga Europa dan Liga Juara-Juara – dan dalam setiap perlawanan, kita perlu melakukan yang terbaik untuk berada di sana. Kami akan cuba dan tidak berputus asa dan bergerak ke hadapan dan cuba masa yang lain. ”

Beliau juga turut mempertahankan pemainnya dan mengatakan bahawa pemainya bersikap profesional dan berjaya menerap segala tekanan.

“Saya suka pemain ini. Mereka memberi saya semua prestij yang saya ada di sini di England, jadi kami hanya di sini untuk membantu mereka. Saya tahu bagaimana perasaan mereka sekarang dan saya di samping mereka, dekat dengan mereka. Ia adalah kumpulan pemain yang luar biasa. Ini kadang-kadang berlaku.

“Kami tidak melakukan serangan dengan agresif. Itulah sebab utama [untuk kekalahan]. Anda membuat hantaran bola dengan niat untuk menyerang mereka dan cuba untuk membuat pergerakan di dalam dan di luar kotak dan menjadi agresif dalam kedudukan itu. Kami tidak berbuat demikian.” Katanya kepada media.