Berita Asian Cup

Layak Buat Pertama Kali Selepas 47 Tahun, Yodyadthai Bangga Dengan Anak Buah

Sirisak Yodyadthai tidak dapat menyembunyikan perasaan gembira apabila berjaya memimpin Thailand ke peringkat kalah mati Piala Asia 2019 buat kali pertama dalam 47 tahun apabila skuad Gajah Perang berjaya maju ke peringkat seterusnya selepas seri 1-1 dengan tuan rumah United Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Thitiphan Puangjan menjaringkan gol penyamaan empat minit sebelum rehat separuh masa pertama untuk menafikan gol pembukaan minit ketujuh Ali Mabkhout  bagi memastikan kedua-dua pasukan berkongsi mata di Stadium Hazza bin Zayed Al Ain dalam pertembungan terakhir Kumpulan A.

Ini bermakna UAE berada di tangga teratas dengan Thailand di tangga ke dua mendahului Bahrain yang berjaya untuk layak ke peringkat seterusnya setelah berjaya menewaskan India 1-0.

“Sebelum perlawanan hari ini, saya bimbang kerana kita tahu ia akan menjadi sukar untuk menentang tuan rumah, tetapi pasukan ini bersedia untuk bermain hari ini,” kata Sirisak.

“Permainan lain perlu dipertimbangkan kerana ia boleh berjalan dengan baik, lihat kami di sini, kami telah layak dan saya sangat gembira untuk peminat Thailand.”

Thailand berjaya layak ke peringkat seterusnya buat kali pertama sejak tahun 1972 dan ia telah menunjukkan bahawa negara Asia Tenggara ini telah bergerak maju untuk bersaingan di Piala Asia. Biarpun permulaan yang mengecewakan apabila tewas 4-1 ke atas India sehingga menyebabkan jurulatih Serbia, Milovan Rajevac di pecat.

Sirisak yang dilantik sebagai pengurus sementara telah membuat perubahan besar ke atas pasukan Thailand sehingga berjaya menumpaskan Bahrain 1-0 sebelum berkongsi mata dengan pasukan UAE.

“Selepas kekalahan terhadap India, perkara tidak kelihatan begitu baik untuk pasukan kami dan apabila saya masuk dan perkara yang perlu diubah,” katanya.

“Kami memasukkan keinginan untuk menang dan motivasi ke dalam pasukan dan dalam dua perlawanan terakhir saya dapat melihat pemain bertekad untuk melakukan yang lebih baik dan mendapatkan hasil positif. Saya sangat bangga dan sangat gembira dan sangat bersyukur kerana kami telah membuat sejarah untuk pasukan kebangsaan Thai.” Katanya.