Luar Negara Berita

Neville, Keane Kritik Jose Mourinho, Anggap United Tiada Arah Tuju

Bekas pemain dan lagenda pasukan Manchester United, Gary Neville dan Roy Keane membidas pengendali United, Jose Mourinho selepas pasukan itu tewas 3-1 keatas Liverpool awal pagi tadi.

Keane dan Neville mempersoal cara Mourinho memilih kesebelasan utama apabila beliau meninggalkan Paul Pogba dibangku simpanan dan menimbulkan persoalan bahawa wujud pertelingkahan diantara Pogba dan Mourinho.

“Saya tidak tahan melihat barisan tengah United, jika anda adalah Paul Pogba dan melihat (Nemanja) Matic, (Ander) Herrera, (Marouane) Fellaini, Fred, yang bermain malam ini, tidak seorang pun daripada mereka yang bermain bolasepak dengan kemas, “katanya.

“Tidak ada yang boleh menerima dan menghantar bola, saya rasa sangat tidak selesa, saya fikir United bermain buruk hari ini …. Ini tidak cukup baik,” tambah bekas pemain pertahan yang memenangi lapan gelaran dalam Alex Ferguson pasukan.

Neville berkata adalah tidak masuk akal untuk memecat Mourinho di pertengahan musim dan menyatakan kesalahan sepatutnya diletakkan ke bahu pihak pengurusan kerana melancutkan kontrak beliau.

“Lembaga Pengarah begitu naif, memberikannya kontrak baru, Manchester United perlu diperbaiki semula, bukan hanya pengurus, malah lebih jauh daripada itu, mereka kehilangan kawalan kelab ketika mereka memberi kontrak tambahan 18 bulan.

“Semenjak dia pulang dari pra musim dia sudah berada di sana dan kelab telah hilang kawalan. Tidak ada pengalaman atau pengetahuan daripada pihak atasan kelab untuk mengurus atau mengawalnya serta mengendalikannya.”

Keane berkata dia tidak terkejut dengan persembahan yang disaksikannya di Anfield.

“Saya melihat United dan menyangka mereka akan tewas hari ini, tenyata benar.

“Ini satu kebimbangan yang besar buat masa ini, saya percaya ramai pemain tidak cukup baik untuk bermain buat Manchester United, mereka adalah pemain yang baik tetapi tidak cukup baik untuk Manchester United.

“Mereka jauh di belakang seperti Man City, Liverpool, Tottenham dan Chelsea. Masalah terbesar adalah defensif, anda mesti mempunyai beberapa asas untuk maju ke hadapan, mereka kelihatan seperti mereka di seluruh padang.”

Pemain Ireland ini menyatakan bahawa Pogba tidak akan mempunyai masa depan yang panjang di kelab itu.

“Jika dia duduk di bangku simpanan dan tidak dimasukkan, anda berfikir beliau akan menghitung hari-hari beliau. Saya tidak fikir mereka akan buat apa-apa pada bulan Januari tetapi musim panas, anda akan menjualnya keluar.”

Keane berspekulasi bahawa suasana di kelab itu mungkin tidak sesuai untuk berjaya.

“Melihat Mourinho pada hari perlawanan, saya sangat mahu mengetahui bagaimana suasana di tempat latihan,” katanya.

“Adakah ia sebuah kem yang bahagia kerana melihat daripada bahasa badan setiap pemain, saya tidak mendapat gambaran yang mereka suka bermain untuk Man United, ada yang kelihatan tidak berminat, adakah ia datang dari pengurus?” Kata beliau kepada media.