Malaysia Berita

Piala AFF Suzuki 2018 : Dia Boleh Cakap Apa Yang Dia Mahu – Tan Cheng Hoe Bidas Bakri Ibni

Pengendali negara, Tan Cheng Hoe menyifatkan bahawa setiap jurulatih mempunyai cara dan gaya permainan yang tersendiri untuk diterapkan kepada anak buahnya serta tahu apa yang terbaik untuk pasukannya.

Hal ini bagi menjawab dakwaan bekas pemain kebangsaan, Bakri Ibni yang mempersoalkan taktikal yang dipakai oleh Tan Cheng Hoe ketika Malaysia bertandang ke Stadium My Dinh bagi perlawanan ketiga Kumpulan A bertemu Vietnam yang menyaksikan pasukan negara tewas 2-0.

Sebelum ini Bakri Ibni mempersoalkan taktikal menyerang yang dipakai Malaysia ketika bertemu Vietnam dimana taktikal itu seolah memakan diri.

“Setiap jurulatih ada cara dan gaya permainan sendiri dan saya tahu apa yang terbaik untuk pasukan kita”.

Beliau juga turut menjelaskan bahawa skuad Harimau Malaya dihukum kerana hilang tumpuan bukannya kerana kesilapan taktikal kerana bagi Tan Cheng Hoe, para pemain sudah faham akan falsafah dan sistem yang telah beliau terapkan dalam skuad kebangsaan.

“Keutamaan dalam bola sepak adalah penguasaan perlawanan, kerana di situlah disiplin bertahan yang terbaik di mana kita boleh menyimpan bola lama daripada membenarkan pasukan lawan merampasnya.

“Dia (Bakri) nak cakap apa cakaplah. Setiap jurulatih ada cara dan permainan yang mahu dipraktikkan.

“Saya rasa pemain sudah boleh terima dan faham falsafah yang kita terapkan, cuma sebab hilang fokus menyebabkan gawang pasukan dibolosi,” katanya ketika dihubungi Sukan NSTP.

Selain daripada itu, Tan Cheng Hoe turut menyatakan bahawa terdapat peningkatan pada permainan skuad negara ketika bertemu Vietnam

Beliau membandingkan perlawanan pertama dan kedua skuad negara ketika bertemu Kemboja dan Loas yang menyaksikan pasukan negara dilihat bergelut untuk menemui rentak permainan.

“Secara keseluruhan, kita bermain bagus dan ada peningkatan daripada dua perlawanan terdahulu ketika menang dengan Kemboja (1-0) dan Laos (3-1).

“Cuma kita main dengan pasukan yang lebih bagus. Sebab itu apabila kita hilang fokus, mereka akan gunakan peluang yang diraih untuk menghukum kita,” katanya.

Malaysia akan berhadapan Myanmar pada 24 November nanti di Stadium Bukit Jalil bagi perlawanan terakhir peringkat Kumpulan A.

Misi hidup mati menanti skuad negara pada perlawanan akhir nanti apabila mereka perlu menang ke atas Myanmar jika mahu layak ke peringkat seterusnya.

Mengulas lanjut mengenai perlawanan terakhir nanti, Cheng Hoe telah memberi rehat kepada para pemain agar dapat mempertingkatkan fokus mereka.

“Memang ada seminggu untuk persediaan, apa yang penting kita perlu memulihkan motivasi pemain.

“Keyakinan pemain perlu dipertingkatkan kerana kita tiada cara lain untuk memastikan tiket ke separuh akhir kecuali menang,” katanya.