Malaysia Berita

Piala AFF Suzuki 2018 : Malaysia Mahu Catat Kemenangan

Pengendali skuad kebangsaan, Tan Cheng Hoe menyatakan bahawa pemainnya sudah bersedia untuk menghadapi Vietnam bagi aksi ketiga Kumpulan A, di Stadium My Dinh, hari ini.

Skuad Tan Cheng Hoe akan turun beraksi dihadapan 40,000 penyokong Vietnam yang bakal memenuhi stadium malam nanti menyifatkan bahawa kelebihan berpihak kepada Vietnam kerana beraksi di tempat sendiri dan mempunyai rehat yang cukup apabila hanya baru beraksi sekali untuk aksi Kumpulan A.

“Pasukan kami bersemangat untuk bertemu Vietnam. Jelas sekali kita tahu dan mengakui bahawa Vietnam adalah pilihan. Mereka mempunyai hari yang cukup untuk berehat dan mereka juga bermain di laman sendiri. Tetapi kami bersedia dan bersedia menghadapi cabaran ini.

“Kami telah mengumpul enam mata dan satu mata dari permainan ini akan menjadi baik untuk kami tetapi kami boleh bermain lebih baik dan cuba melakukan yang lebih baik. Kami perlu terus bermotivasi dan meningkatkan prestasi kami menentang Vietnam ”

Malaysia yang pernah menewaskan Vietnam 4-2 pada aksi separuh akhir pada 2014 bakal turun dengan beberapa pemain yang masih tidak pasti dengan status kecederaan mereka. 

“(Mohamadou) Sumareh masih keraguan. Dia pemain penting dan kami pasti mahu dia bersedia. Tetapi pada ketika ini, kami masih menilai dan kami mempunyai 24 jam untuk meneruskannya sebelum kami memutuskan sama ada dia layak bermain.”

Vietnam yang dibarisi oleh generasi emas turun dengan reputasi besar apabila turun selaku pasukan terbaik Asia Tenggara dengan menduduki tangga 102 ranking dunia.

“Saya fikir sebagai satu pasukan, Vietnam bermain bola sepak yang sangat menghiburkan. Mereka mempunyai kombinasi yang baik di seluruh padang dan kami perlu memberi perhatian khusus kepada Pemain No. 19, 14 dan kapten mereka. Untuk menangani mereka, kami perlu memberi tumpuan tambahan pada pertahan kami. “